Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 22 Marca 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 Jak już oczy łzy wyleją co do jednej kropli, wejdę z tłumu na obrzeża by usiąść na skale. Boga wtedy wnet zapytam, co mam robić dalej? Jak coś powie to zostanę - będzie bezgłos... odpłyń. W ciemno mówię znów afonia, bo go wcale nie ma, człowiek sobie go wymyślił dla własnej wygody. Choć katechizm przybrudzony, mówią... że wzorowy, jak ktoś głodny, zabiedzony - krzyczy... dajcie chleba! Zamiast dawać - zabierają, czy to Boga wymysł, tysiąc stwórców jeden wszechświat, popsute liczydło? Akord może czy inflacja, wszyscy oczy mydlą, siedzieć cicho, rzuć na tacę - po uszy w tym tkwimy. Wiara cierpka za pieniądze by wystroić księdza, czy zasada to wyzysku w majestacie prawa? Ludzie dają, oni biorą - nie waż się okradać, z jednej strony masz bogactwo, z drugiej tylko nędza. Nie mówiłem... milczy sknera, krawędź góry także, lecz ktoś szepcze mi na ucho - poczekaj że jeszcze. Mieszko wierzył i Jagiełło, modlił się i esbek, zejdę na dół, czy nie zejdę, pierwszy będzie zakręt. "Kto nie ma pieniędzy, tego Pan Bóg nie kocha." - Jerzy Pilch. 9
Marek.zak1 Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 Bardzo dobry wiersz, poruszona tematyka w wyważony i taktowny sposób. Jak wiemy, w okopach ateistów nie ma, a poza nimi ludzie dyskutują, jak tam będzie. Pięknie piszesz, ale to wiedzą wszyscy. Pozdrawiam 1
[email protected] Opublikowano 22 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 @Marek.zak1 Chciałeś Marku zapewne powiedzieć że u mnie jak zawsze kontrowersyjnie, lubię mieszać w rosole, aby się składniki przegryzły. Dziękuje za tak piękną opinię o moim pisaniu, jak by nie było to zawsze amatorszczyzna. Wszystkiego dobrego mistrzu.
Marek.zak1 Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 @[email protected] Dokładnie, a zawodowi poeci to raczej pracują w reklamie, bo tylko tu jest kasa. Pozdrawiam
[email protected] Opublikowano 22 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 @Marek.zak1 Ha ha ha! Poeci i aktorzy Marku a strofy i sceny puste istna tabula rasa. 1
Marek.zak1 Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No bo z czegoś żyć trzeba, a to są inteligentni ludzie i wiedzą, że małe ustępstwa na rzecz komercji nie są niczym godnym potępienia. Za "Cukier krzepi" Wańkowicz dostał 5 tysięcy złotych i dał przykład że warto:) 1
[email protected] Opublikowano 22 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 @Gosława Dziękuje Reniu za miłe słowo, to "naprawdę" zabrzmiało jak do lustra. Nie martw się, są także błędy ale Ci nie powiem gdzie. Miłego dnia.
[email protected] Opublikowano 22 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 @Gosława Bo nie szukasz, jak sama piszesz.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 Witam - cóż mogę powiedzieć - wiersz z górnej pułki - Pozdr. 1
[email protected] Opublikowano 22 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 @Waldemar_Talar_Talar Waldku tylko ja już tam nie sięgam... za wysoko, grzebię w niskich szufladach, starość ma kłopot. Kłaniam się pięknie i dziękuje za jakże miłe słowa Waldku.
Somalija Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 (edytowane) @[email protected] Kontrowersyjnie, głęboko, poprostu u Grzegorza... Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Edytowane 22 Marca 2022 przez Somalija (wyświetl historię edycji) 1
[email protected] Opublikowano 22 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 @Somalija Ago uwielbiam dwuznaczne tematy, bo z nich coś wynika, a nie tylko to, że wiosna przyszła i będzie zielono. Dziękuje że chciałaś przeczytać i jeszcze jedna głęboka prośba czy możesz mnie nie tytułować "Mistrzem" bo wiem że robisz to złośliwie. Pozdrawiam.
Somalija Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 (edytowane) @[email protected] Nie jestem złośliwa, jeśli jednak nie sprawiłam przyjemności, to przepraszam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ; (już poprawione). Edytowane 22 Marca 2022 przez Somalija (wyświetl historię edycji)
[email protected] Opublikowano 22 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 @SomalijaDla mnie największą przyjemnością jest realnie, dogłębnie ocenić wiersz a nie jego autora.
Somalija Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 @[email protected] Jeśli nastąpi założenie, że druga strona jest złośliwa, to i tak wątpliwą przyjemnością każde słowo.
[email protected] Opublikowano 22 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 @Somalija Nie uogólniaj proszę Ago, Ty to nie wszystkie słowa jakie się tutaj pojawiają, są tacy którzy rozumieją po co jest słowo i jak należy go używać. Myślę że w tej chwili błądzisz, machasz na oślep... błagam nie rób tego. Wiersz ma swoją treść... odnieś się do niej.
Somalija Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 @[email protected] Twoja lekkość wysuwania teorii czyjejś złośliwości nie zachęca do dyskusji. Trzymaj się...
[email protected] Opublikowano 22 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2022 @Somalija Buziaczki dla Agusi, mistrzunio się skusił.
Somalija Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2022 (edytowane) @[email protected] Agusi buziaczek nie skusi... Tematyka wiersza oprócz osobistego rozważania jednostki zawiera również ogólne postrzeganie wiary w społeczeństwie. Jest wielowątkowy, momentami kontrowersyjny, zadaje wiele ważnych pytań, tych kąsających, na które człowiek nadal nie potrafi odpowiedzieć... Edytowane 23 Marca 2022 przez Somalija (wyświetl historię edycji) 2
[email protected] Opublikowano 23 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2022 @Somalija Możesz Ago zostać krytykiem literackim, po wierzchu... daleko od sedna sprawy. Jak nie buziaczek to może flaszę, wypijmy razem za zdrowie nasze. Miłego wieczoru.
Rekomendowane odpowiedzi