Henryk_Jakowiec Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2022 Zawojować świat pragnąłeś marzył ci się wieniec złoty lecz twe ręce, obie lewe nie przywykły do roboty. Lecz bez pracy i tak dalej raczej są prognozy marne wizje, które roztaczałeś od początku były czarne. Próbowałeś różnych sztuczek i wierzyłeś w moc zaklęcia choć ci prosto w twarz mówiono - megaloman od poczęcia. Dochodziło i do tego, że w korzeniach swych szperałeś bo w swych przodkach z dawnych czasów Jaśnie Państwo znaleźć chciałeś. Wciąż na oczach nosisz łuski i nadzieją karmisz siebie lecz nie stąpasz po dywanach ale po błotnistej glebie. Takich jak ty są tysiące beznadziejni mitomani, którzy tkają złudne myśli i są w sobie zadufani. 3
Marek.zak1 Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2022 Znowu w punkt, a temat ważny i zawsze aktualny, a są 3 możliwości, zabicie własnego lenia, co nie gwarantuje powodzenia, ożenienie się z bogatą i wygranie na loterii / kasynie. Wszystkie bardzo trudne i stąd te tysiące zawiedzionych. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2022 Witam - dużo tu prawdy co i się podoba mimo że krótka doba - Pozdr.
Henryk_Jakowiec Opublikowano 9 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2022 @Marek.zak1 Mówią do trzech razy sztuka trzy podałeś a ten czwarty nie jest wcale beznadziejny i zastanowienia warty lecz tymczasem medycyna jeszcze jest daleko w tyle by ponownie się narodzić jako bogacz i to tyle. Pozdrawiam ;))) 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 9 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2022 (edytowane) @Waldemar_Talar_Talar W dobie wielu wynalazków do tej pory zastój wielki bo nikt jeszcze nie wynalazł dla peela i peelki żeby na kiwnięcie palcem każde jedno z tych ich życzeń zawsze się stawało faktem i nie miało ograniczeń. Pozdrawiam ;))) Edytowane 10 Lutego 2022 przez Henryk_Jakowiec (wyświetl historię edycji)
Dawid Rzeszutek Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam Serdecznie Wiersz pachnie prostotą dużą, ale i tak pozwala odczuć pewien efekt. Usilnie chciałeś napisać tekst rymowany i nawet całkiem nieźle wyszło. Jest sensowny, składny, i ma jakiś przekaz, ale ja jestem fanem poezji mistycznej, turpistycznej dekadenckiej i takie teksty robią na mnie wrażenie. Przy nich twój tekst pachnie prozą poetycką ubraną w rym o metaforze marnej, ale jak mówię, nie jest to fenomenalny tekst, ale jest jakiś magnez co przyciąga i pozwala płynąc do samego końca, to chyba zasługa całkiem ładnych rymów. Ale oczekiwałbym alchemii słowa, ważeniu wyrazów i trzeba obrazy jakieś prezentować, obrazy które są alegoriami samymi w sobie, a dodatkowo treść płynąca powinna przeplatać nić przez obraz alegorii i utworzyć dodatkowy wymiar, często niedostępny po jednym przeczytaniu Aktualnie jestem bezrobotny także wiersz mi tematycznie bliski. Szukam jednak pracy, tak samo doradzam poszukać inspiracji dookoła siebie, by wiersze nie były zbyt banalne w przekazie. Autor: Dawid Rzeszutek - Marionel Moriel 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 9 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2022 @Dawid Rzeszutek Dziękuję za szczerość wśród tych porad licznych lecz ja nie mam studiów (patrz) filozoficznych. Piszę jak potrafię i tak pozostanie dopóki mam chęci na moje pisanie. Nie jestem artystą z mianem literata ani też klasykiem co innych wymiata. Zwykły wśród tysięcy domorosłych wieszczy których to poezja sama w sobie trzeszczy. Pozdrawiam ;))) 1
Dawid Rzeszutek Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I dobrze,że tak masz, ale poezja winna jest intrygować, dać jakaś myśl, udekorowaną obrazowymi metaforami. Mimo tego że nie jesteś wieszczem a amatorem myślę że fajnie jest się rozwijać. Sam osiągnąłem wiele cennych kroków we własnej poezji. Też nie jestem wieszczem a amatorem jednak serwuje teksty trudne,kontemplacyjne,obrazowe, metafizyczne na ile oczywiście pozwala mi głowa i talent. Mój tomik poezji który wydałem dziś wydaje się raczkowaniem a każdy tekst zbliza do perfekcji przez rozwój. Daje ludziom bajkę tragiczna i szarą ubrana w woal obrazów charakterystycznych, dekadenckich, turpistycznych, które grobową atmosfera zmuszają do myślenia o przemijaniu. Też do ideału mi brakuje wiele,ale Idę ta drogą i widoczny jest postęp, co sobie chwalę i tobie również polecam. Kto wie może za jakiś czas doznam zaskoczenia i zachwytu podczas odczytu twojego tekstu. Tego życzę tobie. Pozdrawiam Dawid Rzeszutek vel Marionel Moriel 1
Marek.zak1 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2022 @Dawid Rzeszutek Autor pisze często o poważnych sprawach w lekkiej formie, z humorem i dystansem, podobnie jak to robili choćby wybitni bajkopisarze. Dzięki temu jego teksty są czytane i lubiane. Jeśli ktoś lubi poezje kontemplacyjną i metafizyczną, nie są to teksty dla niego, 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 10 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2022 @Dawid Rzeszutek W tej materii rzekłby krawiec to, co było już skrojone nie należy przeinaczać po to, aby mieć zasłonę zamiast spodni lub żakietu albo przykład od kowala stal spożyta na parkany ma być teraz przekuwana? Mnie reformy nie dotyczą do nauki brak zapału bowiem już na drugą stronę ja sposobię się pomału jednak młodzi proszę bardzo ich zachęcać się należy bowiem nasza wspólna przyszłość jest zależna od młodzieży. Pozdrawiam ;))) 1
Annuszka Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2022 Świetny wiersz, lekko podana celna ironia dająca do myślenia... 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 10 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2022 @Annuszka Miło jest czytać takie osądy kiedy są zbieżne także poglądy i to nie tylko jest nasze zdanie gdyż innych także cieszy czytanie. Pozdrawiam ;)))
Rekomendowane odpowiedzi