Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zmartwychwstanie

Rekomendowane odpowiedzi

Łagodnie otwierają się
na wschodzie
drzwi cerkwi

Oto ceremonia
Światło wynurza się z ciemności
klękają cienie na otwartych przestrzeniach

Modlą się o dobry dzień
dla kawałka ziemi
do którego przylegamy
ja ty
on ona ono
my wy oni

Na ołtarzu odbywa się ofiara
W absolutnej ciszy
ciemność ustępuje

Zdradzają ją smugi
czerwone i brzoskwiniowe
Zamiast dzwonków
śmiech ptaków

Widok z góry byłby lepszy
ale
trzeba by było najpierw umrzeć

A to nie jest pilna sprawa
nigdy nie dość pilna
Edytowane przez anna_rebajn (wyświetl historię edycji)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @annzau Wiesz to ideologiczna jest sprawa z tymi komentarzami. Ale jaka? Jaka w istocie? Otóż żeby jak najwięcej nagadać, namieszać, natarabanić, nakomplikować, nabajdurzyć... Ale po co? Po co tak naprawdę? Otóż w głównej mierze, żeby tym gdzieś wyżej napsuć trochę szyków :)) No troszkę jakby nie ułatwić... Mycie, feminizm, te sprawy, rozumiem, ale i w tym nie można przesadzać, bo jak zaczną, a zaczęli już dawno notabene, robi się skutek absolutnie odwrotny, choć przez niektórych zupełnie spodziewany, co dodaję tak z dziennikarskiego obowiązku :))
    • @Leszczym nie jestem osobą, która zna się na aspektach formalnych pisania wierszy, często pisze je pod wpływem nastroju, pomysłu czy też komentarzy na portalu, kiedyś bardziej zależało mi na poszukiwaniu głębi, która w rzeczywistości byla pusta, obecnie wiem o czym jest ten mój potok słów. Każda interpretacja  uczestników portalu/piszących jest inna, czasem jestem zaskoczona jak z pospolitego tekstu można wskrzesić coś więcej. Bynajmniej żaden z tekstów, który sklecilam nie ma związku z pojęciem feminizmu, bądź myślami, które zmierzałyby do destrukcji. Teraz zgubiłam się w wątku tej odpowiedzi,  w każdym razie dziękuj zaangażowanie w komentowanie, pozdrawiam;)
    • Rozbieram się warstwami  Zwykle dzień dobry  Parę słów między nami  Lekkie spojrzenie radosne  Ogrzeje jak słońce na wiosnę  Kurtka już nie potrzebna  Została koszula zwiewna  Gdy na mnie patrzysz,  Ukradkiem  Zrywam z siebie  Koszulę w kratkę ...
    • @annzau Nie wiem, ale z tego co widzę, ta koncepcja swego czasu modna nawet, wręcz prowadzi do odwrotnych skutków, czego notabene oni, a znałem ich przedstawicieli nawet, mieli nawet pełną świadomość i tłumaczyli mi to nawet. Pełna zgoda z tezą wiersza... 
    • @Alicja_Wysocka W zależności jak rozumiesz pojęcie dziwny, w szczególności z jakiej perspektywy patrzysz. Patrząc z perspektywy życia codziennego, może i nie ma w tym nic złego. Zawodowego już jest - przynajmniej z mojego subiektywneog punktu widzenia. A kierując się aspektem seksualnym w zależności od osoby, też może być to złe. @Nata_Kruk lepiej bym tego nie ujęła 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...