Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zima

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Po przeczytaniu Anhellego byłem zafascynowany Eloe. Sposób w jaki Słowacki wprowadza tę bohaterkę do utworu jest wg mnie przecudny. :)

Dokładnie tak i nigdy nie wiadomo czy w porę pojawi się ratunek.

Dziękuję. Uwielbiam takie miejsca. :)

@Marek.zak1 Dziękuję. 

Myślę, że przyzwyczajeni są. Mieszkańcy Ojmiakonu, przy takiej temperaturze jak w Norylsku dzisiaj, czują się pewnie jakby to była wiosna. :)

Pozdrawiam również.

Edytowane przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji)

Przytoczę ten bardzo klimatyczny wstęp, o którym pisałem:

A wieszli, kto to jest ten Anioł smutny na cmentarzu? Oto się zowie Eloe, a urodził się ze łzy Chrystusowéj na Golgocie, z téj łzy, która wylana była nad narodami.

Gdzie indziéj napisano jest o Anielicy téj i wnuczce Maryi Panny… jak zgrzeszyła, ulitowawszy się nad męką ciemnych Cherubinów i umiłowała jednego z nich, i poleciała za nim w ciemność.

A teraz jest wygnaną, jak wy jesteście wygnani, i ukochała mogiły wasze, i piastunką jest grobowców, mówiąc kościom: nie skarżcie się, lecz śpijcie!

Ona odpędza reny, kiedy przyjdą mech wyciągać spod głowy trupów, ona jest pasterką renów.

Przywyknij do niéj za życia, albowiem będzie na mogile twojéj stąpać przy blasku księżyca; przywyknij do głosu jéj, abyś się nie obudził, gdy mówić będzie.

Czy mogę wiedzieć z jakimi?

• 8 miesięcy temu...