Gość Franek K Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Ciszę grudniowej posępnej nocy Przecięła wrona kracząc złowieszczo. W drzwi załomotał strach przebudzony, Skrzypiało groźnie mroźne powietrze. Wielką powagą rozbrzmiewał eter Kwiatem Azalii dusznym spowity. Milczał telefon z wciśniętym kneblem, Jodła wbijała dotkliwe szpilki. Ruszyły czołgi, stanęły auta, Nie zapiał kogut z anteny zdjęty. Przestało życie nagle być bajką, Zmuszone szybko dorosły dzieci. Grozą zaśnieżył się telewizor, Smutny generał swym tonem gniewnym Wydał rodaków, wydał dekretem Wyrok o stanie, stanie wojennym. Dla niewtajemniczonych: akcja Azalia to przejęcie ośrodków łączności, radia i telewizji (radio nadawało głównie muzykę poważną), a akcja Jodła miała na celu internowanie działaczy Solidarności. Zdjęcie koguta z anteny natomiast dotyczy niewyemitowania w owym dniu programu dla dzieci "Teleranek", którego symbolem był kogut. Wrona to symbol władzy z okresu stanu wojennego - Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego. Telewizory w tamtym okresie często "śnieźyły" - obraz był niewyraźny, co sprawiało wrażenie, że w telewizji pada śnieg. Fot: Chris Nedenthal Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez Franek K (wyświetl historię edycji)
Gość Franek K Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2021 @dot. Tak było. Pamiętam strach na widok czołgów jadących pacyfikować kopalnię. DiP.
zyzy52 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2021 @Franek K Dobrze ukazałeś ten smutny czas. Pozdrawiam.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2021 zbyt świeże - jest to we mnie pamiętam szacun za podjęcie tematu - mi brak odwagi Pozdrawiam
Gość Franek K Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) @zyzy52 Dzięki Zyzy Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . DiP. @Jacek_Suchowicz No to już 40 lat Jacku. Wiem, że masz wrażenie jakby to było wczoraj, ale czas leci... DiP Edytowane 13 Grudnia 2021 przez Franek K (wyświetl historię edycji)
Marek.zak1 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2021 Tak było, marnie, powinno być lepiej, ale też mogło być gorzej. W Budapeszcie coś o tym wiedzą. Dobrze, że cos w temacie wrzuciłeś. M
Wędrowiec.1984 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2021 Gdy zobaczyłem tytuł od razu wiedziałem, że to musi być wiersz o tym Czasie apokalipsy. No i nie pomyliłem się. Pozdrawiam :)
Gość Franek K Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2021 @Marek.zak1 To zdjęcie zawsze robiło na mnie duże wrażenie. Stąd inspiracja do tytułu. @Wędrowiec.1984 Dzięki. Sądząc po dacie w nicku, to raczej ne możesz tego pamiętać. W sumie to Ci tego zazdroszczę. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi