WarszawiAnka Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 CZĘŚĆ II Gdy Sven otworzył oczy znów, krew w żyłach mu krążyła; zerwał się, krzepki, rad i zdrów; czy katastrofa z jego snów nigdy się nie zdarzyła? Wszak serce bije mu jak dzwon, otacza go załoga, okrzyków brzmi radosny ton, jak przy toaście z winnych gron - i wszyscy są na nogach. „Ach, kapitanie,” - mówią mu - „szczęściem, w ostatniej chwili statek z obsadą obcych stu znalazł nas – i umieścił tu: oni nas ocalili!” A wtedy Sven (wiadoma rzecz) gestem wprawnego gracza, którego dłoń zna świetlny miecz szybko do biodra sięgnął, lecz nie znalazł tam miotacza. Znacząco spojrzał nań w mig Locke z głębi swych czarnych źrenic: „Nie przeczę – dla mnie to był szok, ale z ich strony sprytny krok: jesteśmy rozbrojeni.” Na to android Delta wstał: „Kimkolwiek są ci „oni”, czujnik mi właśnie pewność dał, że choć mężczyźni to na schwał, nie noszą znanej broni.” Nagle subtelny światła blask roztopił jakby ściany i wnet ujawnił istot kształt w postaciach męskich, rosłych ciał zmaterializowany. Śmiało wystąpił naprzód ten, co statkiem ich dowodził; włosy miał jasne, niby len i rzekł: „Witajcie! Jestem Fenn, przewodnik gwiezdnej łodzi.” Choć był wyniosły jego wzrost - twarz pełna łagodności; dwa światy obce złączył most, kiedy powiedział do nich wprost: „Niech prawo gościnności odwiecznej służy teraz wam, których to na granicy zabrałem z wraku tu ja sam, by wskazać szlak do naszych bram, wy, cudzogalaktycy. Dlatego też poddano was promieniom Seiq i Qeni, byście przez wyznaczony czas mogli rozumieć dobrze nas i w naszej żyć przestrzeni." Skłaniając głowę na znak czci rzekł Sven: "Nie zmieszczą słowa wdzięczności za wasz dzielny czyn; chcę za wrócone życie mi też czynem podziękować." Rzekł Fenn: "Wystarczy szczerość słów za szczery dar pomocy; zakończliśmy gwiezdny łów, do domu więc dotrzemy znów przed zapadnięciem nocy. A teraz chodźcie stąd na dziób i rozweselcie twarze, bo po upływie wielu dób i szlaku waszych licznych prób nasz cel się wam ukaże." Locke chciał natychmiast ruszyć z nim; Sven chwycił go za przegub: „Nie ufam gładkim słowom tym, nie idź za nimi tak jak w dym, czujności nigdy nie gub.” Lecz sam podejrzeń zgubił trop, po wejściu do kokpitu: gdy zgasł jasnego światła snop wydali okrzyk aż po strop, a był to głos zachwytu. Ujrzeli w blasku czterech słońc dwadzieścia siedem planet widocznych jak na dłoni stąd, świetlistych, jak klejnotów rząd - a wszystkie zamieszkane. "Oto Altarven, 'Jedność Gwiazd', nasz układ macierzysty; jedno z cywilizacji gniazd, świadek wszechświata wszystkich faz, kosmosu klejnot czysty. Dwunasta z planet, Irion Tal, przystanią wam się stanie; ukoi serca puls jej fal nim przyjdzie znów wam ruszyć w dal - za chwilę lądowanie." * 4
WarszawiAnka Opublikowano 5 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 @error_erros : Dziękuję za Twój głos. :)
Gość Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 @WarszawiAnka Jeśli nikt jeszcze nie wyodrębnił w literaturze gatunku "space ballada", to właśnie go wynalazłaś ;D Fajne! Niektóre sformułowania - naprawdę do pozazdroszczenia ;D
M_arianne Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 @WarszawiAnka Cztery Słońca i dwadzieścia siedem planet - no to rozumiem, było co zwiedzać, i po tej międzyplanetarnej podróży rozbrojona załoga ląduje... na Ziemi? Przebudzenie w rzeczywistym świecie. Pozdrawiam.
WarszawiAnka Opublikowano 5 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za pozytywny odbiór. Jeśli udało mi się wynaleźć nowy gatunek, czy choćby podgatunek - bardzo się cieszę. :) Pozdrawiam
WarszawiAnka Opublikowano 5 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 @Marianna_ : Dziękuję za Twój głos. :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zwiedzania jeszcze nie było, tylko sam widok. Lądowanie - na dwunastej planecie spośród dwudziestu siedmiu. A do Ziemi - daleko... Pozdrawiam
M_arianne Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 @WarszawiAnka Rzeczywiście; "Dwunasta z planet, Irion Tal, przystanią wam się stanie" Przeoczyłam...
WarszawiAnka Opublikowano 5 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pośród dwudziestu siedmiu jedną można przeoczyć... :) Pozdrawiam
A-typowa-b Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2021 Może źle, że to tu pisze i nie powinnam, jednak przyznam iż pomyślałam" długi trochę" :P, hahaha. Zdecydowałam jednak że przeczytam i mnie normalnie wciągnął ten kosmiczny obraz. Pozdrawiam 1
WarszawiAnka Opublikowano 6 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2021 @A-typowa-b : Dziękuję za Twój głos. :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za pozytywny odbiór. :) To prawda, utwór jest długi, ale dzieje się tak głównie dlatego, że w trakcie pisania postacie zaczynają mi jakby żyć własnym życiem. Zapraszam na ciąg dalszy i pozdrawiam. :)
Leszczym Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2021 @WarszawiAnka bardzo udane pisanie. Świetny, kosmiczny wręcz nie wiem wiersz? Takiego Pana Tadeusza dwudziestego pierwszego wieku chętnie przeczytam :) Trochę mi pewne opowiadanie Ursuli Le Guin przypomina :)) 1
WarszawiAnka Opublikowano 7 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2021 @Leszczym : Dziękuję za Twój głos. :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo dziękuję, cieszę się. :) Na wzmiankę o Panu Tadeuszu zarumieniłam się po uszy. :) Ursuli Le Guin praktycznie nie znam, więc jakiekolwiek podobieństwa są przypadkowe. Ciąg dalszy nastąpi - zapraszam i pozdrawiam :) 1
WarszawiAnka Opublikowano 7 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2021 @Leszczym : Dziękuję. :)
WarszawiAnka Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2021 @Wędrowiec.1984 : Dziękuję. :)
Rekomendowane odpowiedzi