Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

J e s i e n i e n i e

Rekomendowane odpowiedzi

J e s i e n i e n i e

Zobaczysz, 
przyjdzie jesień.
Wykończy wszystkich 
marnych poetów. 
Jak liście, 
jeden po drugim 
opuszczą swoje drzewa.
Zaczną przylegać
do ziemi, 
błota i asfaltu.
Bezbronni, 
rozpoczną walkę
na śmierć i życie:

o największe przygnębienie,
największą depresję,
największy smutek,
największą rozpacz,
największy ból,
największe cierpienie,
największą grypę,
największego koronawirusa;
o prawa autorskie do jesieni.

Przeżyją nieliczni, 
co otoczą się wspomnieniem
kwietniowych wędrówek,
Bursztynowym Szlakiem 
Greenways.

Zobaczysz, 
przyjdzie jesień.
Wiersze, będą ulepione
z ziemi, błota i asfaltu. 
Nie przejdziesz przez park 
nie potykając się o ciała
p o e t ó w.

Świnoujście, 07. 09. 2020.

Edytowane przez dach (wyświetl historię edycji)

@dach  -  witam ale czarny wiersz - ja jesień inaczej widzę nawet 

jak będzie chora  -

nie tak jak twój wiersz - 

Pozdr.

@Dag w sumie masz rację. Jednak, myślę wiersz uderza - przede wszystkim w ogorzałą, pozbawioną realizmu  - wyjałowioną, wydumaną ponad -- interpretację wielu poetów. To tak w skrócie, bo czas goni. Pozdr. 

Edytowane przez dach (wyświetl historię edycji)

Ale wykończy marnych czy prawdziwych? Bo ci od wiosennych wędrówek jawią mi się bardziej jako marni. Chyba że chodzi Ci o marność (wątłlość) sił witalnych. 

Ja mam zamiar jesienią chlać wódę.  Czas pokaże czy przeżyję.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Sylwester_Lasota   Dziewczyna owa jest i jej sowa. I próżne tu słowa.   Lecz coś więcej dodając, można żyć razem wcale się nie kochając   albo inaczej: hodować bułki fantazji i marszczyć freda lecz luksus zaczyna się tam gdzie kończy się inicjatywy emocjonalnej bieda   Taka to wena, bez puenty vel morału końcem prącia poczęta  
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Istnieje.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Literówka poprawiona. Dzięki.
    • Autorze GRATULACJE.
    • Gada pan to samo w koło i nic nowego, gdzie pan był, kiedy pięć minut temu przy temperaturze minus trzy - wyszedłem w krótkich spodenkach i wyrzuciłem śmiecie, jest pan zwykłym starym dziadem - ma pan kilka kont, a w moim przypadku robi pan to: jedno konto na dole i drugie konto na górze i z dwóch stron próbuje mnie pan wziąć, znaczy: zniszczyć, naprawdę, jest pan bardzo chory psychicznie - jak większość tutejszych - wtórnych analfabetów - pasożytów, obserwuje pan, szuka pan słabych punktów i aby mi szpilę wbić - nic nowego na tym świecie - praktyka błędnego koła, dajmy przykład: cały świat wie, iż mam pieniądze i kiedy otrzymuję dożywotnie odszkodowanie za utratę słuchu z winy państwowego szpitala (według was: umysłowego betonu - rentę socjalną - nie macie żadnej zdolności przyjmowania merytorycznych argumentów - co jest charakterystyczne dla wszystkich sekt monoteistycznych - judaizmu, chrześcijaństwa i islamu) - sprzedaliście Polskę? Sprzedaliście! Nigdy w życiu nie powiedziałem jak was prezydent - Andrzej Duda - " jestem sługą Ukrainy" - bierzcie za to odpowiedzialność!   Łukasz Jasiński 
    • Kiedyś i mi zdarzyło się drążyć ten trudny dla poetów temat Pozdrawiam serdecznie
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...