Ryszard Andrzej Opara Opublikowano 11 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 i znowu struchlałą koszulę zakładam na granicy czarnej nocy i trupiego świtu w oknie z jakimś duchem o poezji gadam to ty Krzysztofie Kamilu? wejdź do domu i przytul, przygarnij mnie wierszem szarym i ceglastym gdzieś w pałacu Blanka pisanym przed nocą piórem moczonym w łunie nad miastem dla Barbary dymne rymy, co się same złocą Bóg jednym świstem kuli powołał cię do siebie po żołniersku, karnie ległeś w krwawym dwuszeregu Krzysztofie Kamilu w niebiesko-białym niebie spocznij! pisz wiersze na skrzydłach aniołów-kolegów czasem zafaluj niebiańską łąką i zatańcz motylem rozśpiewaj chmury słońcem, wiatrem albo deszczem popatrz, twoje miasto obudzi się za chwilę nie wracaj do mnie kulą, jeno przychodź świerszczem
Jacek_P. Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 Tym razem - nie. Bardzo nieuporządkowana wersyfikacja, zmienny rytm psują mi odbiór. Równocześnie nie przemawiają do mnie: struchlała koszula, trupi świt, bardzo wytarty świst kuli, krwawy dwuszereg... To wszystko takie niskolotne. Z tego wszystkiego, jeszcze ujdzie pióro moczone w łunie nad miastem, hoć łuny też bardzo dużo używane. W moim odczuciu, wiersz do napisania od nowa, a niełatwo, oj niełatwo na taki temat się porwać! No, ale powodzenia. Pozdrawiam. Ja.
Weronika Szular Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a ten fragment nie brzmiałby lepiej w ten sposób?:) Pozdrawiam.
Ul.CIA Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 Witaj Ryszardzie. Twój wiersz przyszedł do mnie świerszczem i sprawił mi radość. Dzięki. Pozdrawiam.
Faramir Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 Ja jestem pół na pół. Z jednej strony temat KKB na plus, ale z drugiej wykonany, wydaje mi się, jak gdyby lekko "podręcznikowo". Wolałbym trochę więcej jakichś osobistych odczuć do owego Poety, a nie tylko wyliczenie jego zasług i opisanie rymem w skrócie jego żywota. Chociaż opisanie ładne momentami (w przeciwieństwie do Jacka podobała mi się "koszula" a poza tym "wiersz ceglasty" i końcówka ze świerszczem). Ale bezpośrednie zwracanie się ("to ty, Krzysztofie Kamilu") - raczej nie. Choć zdaje sobie sprawę, że nie łatwo napisać wiersz o poecie (sam niedawno napisałem - choć o innym - zastanawiam się, czy nie wkleić, ot, tak dla porównania z pańskim utworem). Pozdrawiam serdecznie, Jędrzej.
Arkadiusz Nieśmiertelny Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Hm... lubię Baczyńskiego, ten wiersz ma coś w sobie, ale... aniołowie-koledzy ?? nieee... pozdrawiam Nieśmiertelności i miłości życzy - Nieśmiertelny
Rekomendowane odpowiedzi