Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• ~~ Obrazy lat dziecięcych W wspomnieniach emerytów Są najmilsze ich sercu ... Skąd ja to wiem? Bo jednym z nich jestem Z dzieciństwem stalinizmu I wiejskim niedostatkiem ... Lecz w dzisiejszych wspomnieniach Wszystko to było gładkie Pod opieką rodziców Życzliwością sąsiadów ... Obowiązkowe dostawy, Szarwarki, nocne warty Uciążliwością życia dla ogółu wioski Więc i moich rodziców ... Nie byłem wtedy świadom Ich wartości troski Jaką z ogromnym trudem Nas nią otaczali ... Nie znając innego życia Byliśmy zachwyceni Najdrobniejszym prezentem Chociażby cukierkiem w kolorowym papierku ... Dzisiejsze dzieci, młodzież wprost nie dowierzają że tak się przecież żyło lat kilkadziesiąt temu ... I mimo warunków życia Jakich dziś doświadczamy Cofnąłbym uplyw czasu Aż po tamtejsze ramy....... Czuło się wtedy polskość W jej najlepszym wydaniu Dziś wielu z mych rodaków Dąży do pozyskania Jak najwięcej dla siebie Nie bacząc, czy Ojczyzna w potrzebie ... Kiedyś czuło się polskość w jej najlepszym wydaniu ... ~~
    • @Waldemar_Talar_Talar dzięki serdeczne

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @wiedźma

@wiedźma odczytałaś wielowymiarowo!
    • @Waldemar_Talar_Talar ogromnie mi miło, dziekuję. 
    • @Berenika97 Przepiękny hołd dla naszej Rodaczki i Bohaterki, inteligentnej i pięknej agentki angielskiego wywiadu MI-6 (SIS), później SOE, która ściśle współpracowała z organizacją Stefana Witkowskiego "Muszkieterzy" przekazując cenne informacje wywiadowcze dla Sił Alianckich oraz pomagając w trasach przerzutowych dla kurierów Polskiego Państwa Podziemnego w czasach Drugiej Wojny Światowej. Współpracowała m.in. z Kazimierzem Leskim, ps. "Bradl" i z jej sylwetką można się również zaznajomić w świetnie wykonanej serii komiksów pt. "Bradl" (link poniżej).

Gratuluję Ci, Bereniko, znakomitego pomysłu na wiersz i równie pięknego sposobu, w jaki ubrałaś go w słowa. Właśnie takich wierszy potrzebujemy my, Polacy – szczególnie młode pokolenie, które dzięki nim może lepiej poznawać i rozumieć swoją historię, kulturę oraz tożsamość. Pozdrawiam serdecznie! J. J. Zieleziński
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...