Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Kołysanka dla babci

Rekomendowane odpowiedzi

@Anna_Sendor Popłakałam się. Po raz drugi na forum. Jest bez patosu, a jednak tkliwie. Oddałaś niezwykle umiejętnie te ostatnie chwile, bez względu czy to dni, miesiące czy lata. Czas się zawiesza dla takich babć, a z nim obrót wydarzeń. Otaczająca przestrzeń to ten natrętny i najpilniejszy towarzysz. Jaki mądry i piękny wiersz. 

Gość Radosław

Kolejny przemyśłany i niebanalny obraz przedstawiasz. Jestem jeszcze przy Syzyfce i jej przewrotnym zakończeniu. Tutaj wzbudzasz emocje - od czulości po ból orzstania. Przyprawiasz to refleksją. 

Jeden moment mi toszkę z technicznego punktu zgrzyta 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

trochę mi się po przecinku język plącze .

a może: 

takie pogniewane, gdy je zgina          lub -  kiedy je zgina

co do słowa "kiedy" mam lekką niepewność, ponieważ spotkałem się z tym, że stosujemy je w pytaniach a nie w zdaniach twierdzących, choć przecież  często można spotkać jego użycie w zdaniach bez znaku zapytania. 

Pozdrawiam serddecznei  

@Radosław Część, Radku. Dzięki za szczegółowy komentarz:) i pokazanie Twojego spojrzenia. PoGNIEwane i GNIE to celowe działanie, także tego nie zmienię:). "Kiedy" ma różne funkcje ( wprowadza pytania,ale też rozpoczyna np. zdania podrzędne, może być i zaimkiem,i spójnikiem- także to zależne od kontekstu). 

Edytowane przez Anna_Sendor (wyświetl historię edycji)