Ten utwór został doceniony przez użytkowników. corival Opublikowano 30 Lipca 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2021 (edytowane) Zimowa aura panuje nad ziemią, wiatr przenikliwy chłoszcze gałęziami, słońce srebrzy teren i dachy, drzewa, a senna cisza zalega pod glebą. Mróz nie jest straszny ukrytemu głęboko grubemu kłączu cierpliwego kwiatu. Zanika puchaty płaszcz, lśniący bielą i pęd nieśmiały wyrusza na zwiady. Grubo ubrany w srebrne futerko, badawczo zerka wokół, woła inne. Wśród nich wyrasta pąk opatulony, jeszcze niemowlę kwiatu, wkrótce śliczny. Tuż po nim listki powoli wychodzą, zielono-szare od filcu, pierzaste, krzepnie roślinka, spogląda ku słońcu, listki wyciąga po więcej promieni. Skromny pąk wreszcie rozkwita fioletem, dźwięczy dzwoneczek prześliczną muzyką, na zewnątrz puszek płatki mu okrywa, woń wiosny budzi urocza melodia. Koncert skończony, więc rozkłada płatki, uśmiech posyła do podniebnej tarczy. Słońce odpowiada ciepłym muśnięciem, kusi miodnice aksamitny fiolet. Wielkie, puchate są później owoce, gdy fiolet zmarnieje i żółć osypie, imponujące i piękne dla oka, zanim natura, wiatr kulę rozwieje, Promienna tarcza grzeje coraz mocniej, kwiat zrzuca szary, puchowy kubraczek, gładki, błyszczący, pyszni się zielenią kępy liści, wśród traw i innych sąsiadów. Jesienią suszy sprawnie bujną zieleń, koleją rzeczy szykując do zimy. Zanika, woli sen zimowy raczej, ciche podziemie. Czeka znów na wiosnę. Edytowane 30 Lipca 2021 przez corival (wyświetl historię edycji) 8
violetta Opublikowano 30 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2021 ile cudowności to zwykłym kwiatku :)
corival Opublikowano 30 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2021 @valeria Dziękuję za pochwałę. Starałam się coś z mojej wiedzy wygenerować. Pozdrawiam :)
corival Opublikowano 30 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2021 @Gosława Dziękuję Gosławo za pochwałę. Pozdrawiam :)
ais Opublikowano 30 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2021 Zauważyłam, że dużo piszesz o naturze. Czyżbyś była @corival nauczycielką biologii? :))) Bardzo obrazowy utwór, piękno sasanki uchwycony w wersach. Gratuluję! 1
corival Opublikowano 30 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2021 @ais Owszem, piszę o naturze, ale nie jestem nauczycielką. Jestem archeologiem. Dziękuję za docenienie moich wysiłków. Pozdrawiam :) 1
Gość Opublikowano 30 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2021 @corival Nie mogłem oprzeć się wizji, że oglądam wzrost rośliny w przyspieszeniu, a w tle ten wiersz czyta mi Czubówna ;D Wzbudzasz moją zazdrość zdolnością tak obrazowego opisywania rzeczy (pozornie) statycznych. Chciałbym tak umieć ;D
corival Opublikowano 30 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2021 @error_erros Pozostaje mi się zarumienić i ślicznie podziękować :) Nie wiem, mnie się to wydaje takie oczywiste... Pozdrawiam :)
Gość Opublikowano 30 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ponieważ to Twoje naturalne środowisko i pięknie to sobie wypracowałaś. W sumie ja nigdy za bardzo tego nie próbowałem. Ale na pewno kiedyś spróbuję ;>
corival Opublikowano 30 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2021 @Dag "Zamszowa zwiastunka" ech... ładne określenie. Nie wymyśliłam takiego :) Musiałam zerknąć o jakiej roślinie piszesz... no i tak, Starzec przecież. Też okołderkowany. Dziękuję za odwiedziny i piękny komentarz. Pozdrawiam :) @error_erros Próbuj. Ciekawa jestem efektu. Pozdrawiam ponownie :)
iwonaroma Opublikowano 30 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2021 Jak czule :) A co to są pałatki? :) Wiem wiem, literówka :) 1
corival Opublikowano 30 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2021 @iwonaroma Bardzo dziękuję za wskazanie literówki Iwonko. Nie zauważyłam :) Dziękuję także za czytanie i docenienie wysiłków. Pozdrawiam :) 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 30 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2021 Witam - zacny wiersz - warto było zajrzeć - Pozdr.wieczorowo. 1
corival Opublikowano 30 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2021 @Waldemar_Talar_Talar Cieszy mnie Waldemarze, że było warto. Pozdrawiam :)
corival Opublikowano 31 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2021 @Sennek Jak miło trafić w czyjś gust... tym razem Twój :) Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam :)
dach Opublikowano 31 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2021 @corival Przekombinowalaś, ale to nic nie zmienia. Twój styl i bardzo słuszny. Dam tylko jeden przykład Skromny pąk wreszcie rozkwita fioletem Taki komunikujący przysłówek absolutnie nie pasuje do formy, którą dajesz. wiesz o czym mówię? mówię o ręcznym dorabianiu poezji. Sztukowanie. Dorabianie skradzionych kluczy. Ukradli moje klucze, więc dorabiam. Nie można w tej formie, tej stylistyce, którą się posługujesz dawać takiego stygmatu. To ja mam ocenić, czy wreszcie, czy kiedykolwiek. Dorabiasz. Zawsze masz u mnie wielką ocenę za wrażliwość, za obraz, za wielobarwność. Semantycznie i etc i etc. jeszcze sporo do zrobienia. Jednakże z przyjemnością zawsze u Ciebie. - Pozdr. 1
corival Opublikowano 31 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2021 @dach Bardzo dziękuję za konstruktywny komentarz. Wciąż się uczę i cenię podobne uwagi, bo jak tu szlifować umiejętności, jak nie wiadomo co szlifować... :) Cieszy mnie, że mimo zdarzających się wciąż potknięć, doceniasz moje starania. Pozdrawiam :) 1
corival Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2021 @huzarc@GrumpyElfBardzo dziękuję Wam obojgu za czytanie i ślad bytności. Pozdrawiam :) 1
Czarek Płatak Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Niesamowicie wprowadzasz tą zimą. Aż musiałem wyjrzeć za okno, by upewnić się, że nie jest tak jak czytam. Proces oddany kapitalnie, jakbym oglądał film dokumentalny, slow motion pełnego cyklu życia. Świetny 1
corival Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2021 @Czarek Płatak Bardzo dziękuję za pochwałę. Miałam nadzieję, że mi się udało. Pozdrawiam :) 1
Rekomendowane odpowiedzi