Gość Franek K Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2021 (edytowane) Rzecz ta zdarzyła się dawno dosyć, W czasach gdy wszystkie słonie w Afryce Nie posiadały trąb, tylko nosy, Niezbyt wydatne - krótkie i zwykłe. Mieszkał tam wtedy mały słoń Zenek, Co był wszystkiego bardzo ciekawy. Lubił swój nosek wsadzać wciąż wszędzie, A już najbardziej w nie swoje sprawy. Pewnego razu, gdy był nad rzeką Chciał się ochłodzić, napić się wody, Schylił więc głowę i w toń nos wetknął, Gdy wtem go paszczą złapał krokodyl. Słonik się zaparł i zaczął ciągnąć, Gad ciągnął także, lecz w swoją stronę. To przeciąganie trwało tak długo, Że nosek długim stał się rulonem. W końcu krokodyl bardzo zmęczony Dał sobie spokój i słonia puścił, Ale nos Zenka raz wydłużony Do swego kształtu już nie powrócił. Słonik z początku zaczął rozpaczać, Lecz wkrótce przestał się tym zamartwiać, Bo nos, choć długi, mu nie przeszkadzał, A wręcz przeciwnie – wiele ułatwiał. Tak to już bywa w życiu przewrotnym, Że złe wychodzi często na dobre, Miast mu wyrządzić krzywdę krokodyl, Zrobił mu prezent – wspaniałą trąbę! Lepszego nie mógł słoń sobie wyśnić, Miał czym nareszcie muchy odganiać. Mógł sobie teraz chłodny wziąć prysznic, Pić wodę z rzeki już bez schylania. Jest tak radosny gdy ją unosi, I tak się cieszy jakby był dzieckiem, Stąd ludzie wierzą, że słoń przynosi Z trąbą swą w górze ogromne szczęście. Rys Dot: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 16 Lipca 2021 przez Franek K (wyświetl historię edycji)
Marek.zak1 Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2021 Świetna bajeczka, co u ciebie standard. Do drobnej korekty "nieswoje" i zobacz, jak z rytmem: Że nosek stał się długim rulonem / że nosek długim stał się rulonem. Pozdrawiam M
Gość Franek K Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2021 @Marek.zak1 Dzięki Marku. Co do drugiego - zgoda. Poprawiam. Natomiast o tych "nieswoich" rozmyślałem i nie jestem pewien jaka pisownia jest tutaj adekwatna. Może ktoś jeszcze w tym temacie się wypowie...
Marek.zak1 Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chyba w tym kontescie masz racje:). Nie swoich. Sorry.
Gość Franek K Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2021 @Marek.zak1 Spoko :) @dot. Sursum trąby (panowie) ;) Dzięki Dot.
Gość Franek K Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2021 @dot. Autor się zaciesza na samą myśl :)
Gość Franek K Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2021 @dot. Wiadomo. Pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł :)
Gość Franek K Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2021 @dot. Tematów są tysiące, ale trzeba mieć pomysł jak je ubrać w słowa. Pisanie pod dzieci to nie wolna poezja. Tutaj wymagania są dużo większe i niełatwo im sprostać, co nie znaczy, że nie warto próbować.
Anna_Sendor Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2021 @Franek K Przypomniałeś mi "Opowieść o pra-pra słoniu" - jedno z ulubionych słuchowisk mojego dzieciństwa. Z przyjemnością przeczytałam Twój tekst.
Gość Franek K Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2021 @Anna_Sendor Nie znam tej opowieści :( Muszę się z nią zapoznać. Dziękuję Anno i pozdrawiam :)
Gość Franek K Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2021 @dot. Robie, co mogie ;) @dot.; @Anna_Sendor Widzę, że mam do czynienia z profesjonalistkami :)
Anna_Sendor Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2021 @dot. Dzięki wielkie. Do tej wersji mam słabość ze względu na to, że słuchałam sama „za dzieciaka”:)
Sylwester_Lasota Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2021 Stara afrykańska bajka opowiedziana na nowo? I słoń zyskał imię :))) Poniżej inna jej wersja: Pozdrawiam :)
Gość Franek K Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2021 @Sylwester_Lasota Dzięki Sylwestrze :) A z tym imieniem, to ja się jeszcze zastanowię... :)
corival Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2021 @Franek K Świetnie ubrałeś w nowe słowne opakowanie starą, afrykańską opowieść. Bajkowanie idzie Ci rewelacyjnie. Podziwiam, bo sama dla dzieci raczej nie potrafiłabym niczego sklecić. Pozdrawiam :)
Nefretete Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2021 @Franek K Od samego początku do końca, treść dobrze poprawadzona IHMO. Bajka nie tylko dla dzieci. Podoba się ! Pozdrowienia dla ciebie
Gość Franek K Opublikowano 12 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2021 @corival Dzięki Cor :) @Nefretete To bardzo się cieszę :) Dzięki i pozdrawiam. F.K.
Gość Franek K Opublikowano 12 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2021 @dot. Dzięki Dot :) Te krokodyle łzy też trzeba będzie opisać w jakimś wierszydle.
Rekomendowane odpowiedzi