Czarek Płatak Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 Potępieni Nieprzebrane miliony odrzuconych we wzgardzie z piekieł czeluści poprzez ogień eschatologii imię twoje na zawsze będą przeklinać Boże 3
w kropki bordo Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 @Czarek Płatak upsss....to chyba jakieś wyznanie....?
Czarek Płatak Opublikowano 20 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Skądże znowu. Bardziej luźne przemyślenia ;) 1
w kropki bordo Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 @Czarek Płatak acha...:)))))
[email protected] Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 @Czarek Płatak Nie zdążą przekląć, otworzą piekło- wieczne na zawsze nic nie zobaczę. Kłaniam się Czarku. Chyba żydowski wymysł.
Czarek Płatak Opublikowano 20 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no bo tak - Raju ma dostąpić tylko garstka wybrańców. Reszta bożych dzieci - do Piekła. Ta reszta nie będzie chyba przez wieczność całą dobrze myśleć o swoim Stwórcy. W każdym razie trudno chyba będzie mieć ciepłe myśli o kimś kto skazał nieszczęśników na bezkresne męki / zapomnienie. 1
Czarek Płatak Opublikowano 20 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, w judaizmie Szeol interpretowany był najpierw jako miejsce oczekiwania Mesjasza, miejsce bez Boga, grób. Często również jako pośredni stan śmierci, sen. Najczęściej chyba jako miejsce kary. Sprawiedli mieliby trafiać prosto do Nieba, a bezbożnicy właśnie do Szeolu. Wieczna kara w postaci wielkiego Nic wydaje się jakimś paradoksem, bo nic to również brak cierpienia. Odwzajemniam ukłon :) 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2021 Mówiąc szczerze... wątpię. Ale wątpiący, też mają swoje piekło. Pozdrawiam
[email protected] Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2021 @Czarek Płatak Czarku taki dysonans pomiędzy Starym a Nowym testamentem, wyraźnie to ujął Abraham Calov w swoim wiekopomnym dziele o eschatologii, tylko... no właśnie on był też Żydem, a więc trudno o testamentowy obiektywizm. Miłego poniedziałku.
Czarek Płatak Opublikowano 21 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja też rozumuję z poziomu marnego podług boskości robaczka i ktoś wierzący może powiedzieć, że nie nam maluczkim zrozumieć boskie zamiary w tym i miejsce wiecznej kaźni grzeszników. Ot, takie rozważania.
Czarek Płatak Opublikowano 21 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czy w ogóle można mówić o czymś takim jak testamentowy obiektywizm? :)
[email protected] Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2021 @Czarek Płatak A co powiesz o religijnym obiektywizmie? Stan faktyczny to nie to samo co prawda. Wszystkiego dobrego Czarku.
Czarek Płatak Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2021 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak to mówią - prawda jest jak d.. a, każdy ma swoją. A, obiektywizm religijny? Religia chyba nie może istnieć poza człowiekiem. To człowiek jest jej kreatorem. Może się mylę, ale taki obiektywizm mógłby być dostępny jedynie jednostce zupełnie od religii wolnej. Tylko takich jednostek chyba nie ma. Sam jako ateista żyjac w świecie, gdzie większość ludzi jest w mniejszym bądź większym stopniu religijna, a sama wiara wywierała wpływ na losy, historię i kulturę człowieka nie mogę nazwać się osobą zupełnie od niej wolną. Zatem nawet jako ateista nie umiałbym się na taki obiektywizm zdobyć. Odwzajemniam życzenia pomyślności :) Edytowane 22 Czerwca 2021 przez Czarek Płatak (wyświetl historię edycji)
[email protected] Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2021 @Czarek Płatak No właśnie, że nie może i to jest ten chwytak religijny z którego co niektórzy korzystają i wyciskają z wiary ile się da. Pozdrawiam, subiektywizm oceny jak widzisz.
Sylwester_Lasota Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2021 Okey, nie chcę się wdawać w dyskusję, bo nad tym tekstem można by deliberować wiele, ale napiszę tylko, że zgodnie z tym, w co ja wierzę, to nikt nie jest odrzucony. "Odrzucamy" się sami. Pozdrawiam
Czarek Płatak Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie chcę nikogo obrazić, ale dla mnie religia to największy chwytak.. 1
[email protected] Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2021 @Czarek Płatak Czarku czyżbyśmy byli jednomyślni? Trzymaj się zdrowo, ale puśćmy chwytaki. 1
Czarek Płatak Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Szanuję Twoje poglądy. Masz w tym rację, że człowiek nie stosując się do nauk podanych mu przez Stwórcę sam się poniekąd odrzuca od Boga. Tylko tak - dziecko może swoimi czynami spowodować większą lub mniejszą niechęć rodzica, ale co to za rodzic, który za takie czy inne zachowanie dziecka nie chce mieć z nim nic do czynienia? Bóg - grzeszny człowiek (boże dziecko) - wieczne potępienie/zapomnienie. Trochę to nie po ojcowsku :) Zdaje się, że jesteśmy w tym temacie jednomyślni. Ja ten chwytak pościłem jako nastolatek, ale lubię w nim dłubać :)
[email protected] Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2021 @Czarek Płatak Cały problem w tym Czarku, że ja wierzę w Boga. Bez chwytaków.
Czarek Płatak Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2021 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To tym bardziej cieszy mnie, że pomimo różnic potrafimy kulturalnie na ten temat rozmawiać :) Edytowane 23 Czerwca 2021 przez Czarek Płatak (wyświetl historię edycji) 1
Rekomendowane odpowiedzi