Arsis Opublikowano 19 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2021 (edytowane) Twoje ciało, Elijosie, jarzy się rozpalonymi cząsteczkami eteru, które unicestwiają czas… Domiażdża mnie milczenie pustej, schodowej klatki… Zamknięte drzwi… Dębowe, wytarte przez dziesięciolecia poręcze i stopnie… … jesteś… nie ma cię… Stwarzasz się w dwoistości — słonecznej smugi… Przesuwają się mżące piksele kurzu… Nikną w cieniu… Słyszę echo — kroków… ... Marmieładow… Raskolnikow… … Dymitr Prokoficz Razumichin? Kto idzie tak ciężko, stawia śmiertelne kroki? Słyszę twój szept, Elijosie… — niezrozumiałe słowa… … twój dotyk — objął mnie — lodowatym chłodem… Dlaczego nie wyrażasz się jaśniej? Dlaczego jest w tym tyle zagadek? Wyłaniają się z otchłani czasu jakieś pogłosy, nawoływania… — Śmiechy, płacze, krzyki… … ocieram się o wszystko i o nic… Przede mną — z martwych kamieni — ściana… Przemykają chyłkiem widma — umarłych… Stwarzają się i pierzchają, jak obłoki — w głębokim niebie… Elijosie, jesteś tam — jeszcze? Doznaję dziwnego — wrażenia… Wydaje mi się, że ktoś mnie wspomina… Żyłem kiedyś… … umarłem… Opuszczam powoli — ciężkie powieki… (Włodzimierz Zastawniak, 2021-06-19) Edytowane 20 Czerwca 2021 przez Arsis (wyświetl historię edycji) 2
Arsis Opublikowano 20 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 @Gosława kawę, mówisz? i bez niej mam wysokie ciśnienie... a sernik i owszem, poproszę... łap pomarańczę albo brzoskwinkę, lubisz?
Arsis Opublikowano 20 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 @Gosława to masz, taka mechata i soczysta... bez skojarzeń tylko...
Arsis Opublikowano 20 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 @Gosława to po brzoskwince czas teraz na lody...
Arsis Opublikowano 20 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 @Gosława rozbrykałem się, bo jem lody??
Somalija Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 @Arsis Nie pierwszy raz Cię widzę przez pryzmat tej książki lub epoki, której ona dotyczy, opowiedz skąd to zainteresowanie?
Arsis Opublikowano 20 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 @Somalija przebijająca się przez pokłady czasu melancholia mojego poprzedniego wcielenia...
Somalija Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 @Arsis a radioaktywność skąd ?
Arsis Opublikowano 20 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 @Somalija z fascynacji historii z zakresu zimnej wojny i rozwojem broni jądrowej...
Somalija Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 @Arsis teraz będzie film o naukowcach, którzy stworzyli bombę nuklearną
Sylwester_Lasota Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2021 Jest kilka bardzo dobrych momentów :), a najbardziej podoba mi się ten: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie przekonuje mnie natomiast ten anglojęzyczny tytuł. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi