Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 31 Maja 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 Nic nie napiszę - nie mam komu, odsunę pióro za nieboskłon. I pójdę za nim jakże prosto, Hadesu dotknę po kryjomu. Serce wykrwawię, łzami tęczy, deszczem posieję ku przestrodze. Na chmurze białej się położę, niech słońce blaskiem krzyż uwieńczy. Literą złotą... słowem wnętrza, podpiszę traumę atramentem. Jak trzeba będzie znów usiądę, na zgliszczach strofy przenajświętszej. Co też podpowie Bóg na ucho, weną wysłuży się jak zawsze? Z litością chciwą nań popatrzę i wieko trzaśnie jakże głucho. Ciemność rozjaśni, doda skrzydeł, odfrunę lotem ku przestworzy. A stwórca rylec mój odłoży, na blacie trumny zanim wyjdę. Zapal mi lampkę... niechaj świeci, rozwidnia łuną, skroń modlitwy. Ja smaku życia jakżem syty, przywróć jak możesz nieba błękit. 16
M.A.R.G.O.T Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @[email protected] piękny wiersz Grzegorzu, tylko mi teraz nie odfruwaj :) Zobacz jakie dziś błękitne niebo i słoneczko :) Miłego Dnia Ci życzę 2
Annuszka Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 Pięknie, tak w treści jak i w formie.... 2
[email protected] Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @M.A.R.G.O.T Wywróżyłem sobie ten "nieba błękit" - mam bezchmurne niebo ale chłód doskwiera, może później przyniesie nieco ciepła. "Nie odfruwaj" - zabrzmiało optymistycznie po anielsku. Wszystkiego dobrego. @Annuszka Aniu dziewięciozgłoskowiec o średniówce 5//4 - rym jak sama zauważyłaś okalający mój ulubiony. Miłego dnia. 2
Annuszka Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @[email protected] widzę i podziwiam :) Miłego dnia :) 2
huzarc Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @[email protected] Mistrzowsko napisane, a przy tym pod pięknem słów i metafor kryje się mocarna szczerość. Tak czytam. Pozdrtawiam 2
[email protected] Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @huzarc Zawszem szczery... do cholery, tylko wybacz nie zawsze szczery. Trzymaj się zdrowo Huzi, dziękuje za podgląd. 1
Tomasz Kucina Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 (edytowane) Jeszcze nie podsumowuj. Czytać pragnę twoje wiersze. Nuta nostalgii dodaje treści takiej całkiem ludzkiej wymowy i w świadomości czytelnika buduje płaszczyznę podświadomej integracji z autorem tu z tobą oczywiście. Dobry zamysł. Poza tym jak zawsze bardzo dostojnie-klasycznie. Jest 9 zgłosek rymy ABBA, rytmika bez dysonansów - metrum wyznacza średniówka, dlatego utwór czyta się płynnie, bez zakłóceń. Klasyk pełną buzią! Pozdrawiam Grzegorz ☺ Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 31 Maja 2021 przez Tomasz Kucina (wyświetl historię edycji) 2
[email protected] Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @Tomasz Kucina Chciałeś powiedzieć... "pełną mordą", jak możesz Tomaszu, rymy moje ochroń. Pozdrawiam, miłego wieczoru. 2
Somalija Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @[email protected] Kto Ci dał skrzydła, kto Cię odział pióry I tak wysoko postawił, że z góry Wszystek świat widzisz, a sam, jako trzeba, Tykasz się nieba? Nie odkładaj pióra... 2
[email protected] Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @Somalija Pióro samo wyleciało, potoczyło po bruku, zapachniało chałą, weź że mu przylutuj! Pozdrawiam Ago, będę do Was zaglądał. 1
Tomasz Kucina Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 (edytowane) Gdzieżbym „mordy” śmiał użyć? Przystojny facet. Grzegorz, rymy twoje zawsze będę doceniał. Mam nadzieję, że nikt ciebie nie nagabuje za używanie rymu w wierszach. No to byłby mega absurd. Nie wyobażam sobie nawet współczesnego i ultraawangardowego poety, który nie miałby szacunku dla mowy wiązanej. Można rymów nie stosować, ale szacunek dla rymów bezwzględnie. W razie najazdu krytyki odpuść i rymuj. Nic innego nie potrafię doradzić. Po mnie też czasem jeżdżą. Każdy podlega jakiejś tam krytyce. Nie żyjemy w świecie idealnym, sami nie jesteśmy idealni. Każdy ma racje z jakiegoś tam subiektywnego punktu widzenia. Najlepiej być sobą - prawdziwym. Vice versa. Również miłego wieczoru życzę ☺ Edytowane 31 Maja 2021 przez Tomasz Kucina (wyświetl historię edycji) 2
[email protected] Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @Tomasz Kucina Powiedz jak z Tobą dyskutować na wszystko masz argumenty, Ja niestety tylko wiersze rymowane. Musi wystarczyć. Trzymaj się dobrze. Dobranoc. 2
Somalija Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @[email protected] nie marudź, nawet nie poczujesz, jak pióro znów zaiskrzy, to jak z miłością. Ciągle sobie coś obiecujemy Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. , przynajmniej ja. A na razie w ramach odpoczynku, napisz coś dla wnuczki. 2
[email protected] Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 @Somalija Już mam napisane Ago, wiersz czeka na lepszą pogodę. Wiesz dobrze że rodzinnych wierszy tutaj się nie lubi, powiem więcej - nie cierpi. Przerabiałem to kilka razy. Baw się dobrze. Dobranoc. 1
Tomasz Kucina Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Grzegorzu. Na wszystko argumentów to nie mam. Ale w tym wypadku sprawa jest prosta. Twój warsztat z zastosowaniem wiersza zrymowanego jest najbardziej typowo związany z definicją poezji. Trudno z tym polemizować. Nie patrz na kontestujących. Nikt nikomu w życiu do końca nie dogodził. Dyskusja Grzegorz nie musi zaraz i zawsze kojarzyć się z polemiką, z wymianą uwag, istnieje dyskusja konstruktywna, postulatywna, promocyjna. Myślę, że ta wymiana komentarzy między nami - stanowi taki właśnie rodzaj dyskusji. 1
Somalija Opublikowano 1 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2021 @[email protected] Patrz: zielony kwiat. Teoretycznie niemożliwe, nie wciskaj się w standard Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . 2
[email protected] Opublikowano 1 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2021 @Somalija Mam coś takiego, mówią że jest groźny dla życia i stoi na korytarzu. Standard to my wszyscy, każdy ma jakiegoś konika, któremu jest wierny. Ale różnorodność... to jest chyba to co mi się marzy. Miłego dnia Ago. 1
Czarek Płatak Opublikowano 4 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2021 Tematy ostateczne to coś co zawsze w poezji mocno mnie urzekało. Podobnie jest z Twoim wierszem. Pomijając nienaganną formę jest tu piękno przemijania, odchodzenia. Jest smutne, ale pogodzenie się z losem i tylko, czy da się choć na chwilę przywrócić ten błękit? Pozdrawiam 1
[email protected] Opublikowano 4 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2021 @Czarek Płatak Czarku złapałeś sedno - na chwilę... bo za czas jakiś, może być wieczna ciemność, śmierć lub ślepota i co tu jest gorsze? Wszystkiego dobrego, zdrowia ponad wszystko. 1
Rekomendowane odpowiedzi