Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 22 Maja 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 Omran nie płacze, patrzy wam w twarze, sprawdza - czy oby, jeszcze je macie. Co pozostało z waszych wartości, znamiona bólu, skryte ze złości. Wstydu nie macie spojrzeć mu w oczy, a walka powiedz... o co się toczy? On przecież nie wie co to obrona, rękoma strachu lico zasłania. Alana Kurdi widzisz na piasku, jak mógł uciekał, zgrozę demaskuj. Po plaży płyną krwi Jego stróżki, woda obmywa drobniutkie nóżki. Obudź się Boże - ratujcie dzieci, czas dla nich stanął... bomba już leci. Zapamiętajcie! Kto do nich strzela, przyjdzie i do was... krwawa niedziela. "Kto ma dobrą pamięć, temu łatwiej o wielu rzeczach zapomnieć" - Stanisław Jerzy Lec. 14
huzarc Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 @[email protected] Dostrzegam problem, ale trzeba uważać na znaczenie manipulacji i wagę gry, która prowadzona jest za kulisami, tego co chce się nam pokazać. 1
[email protected] Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 @huzarc Huzi każda śmierć dziecka jest zmierzchem cywilizacji. 1
huzarc Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 @[email protected] z tym polemizować nie mam zamiaru. Natomiast gra się cynicznie tą śmiercią, specjalnie doprowadza się do podobnych rzeczy, aby możni tego świata mieli nowe pionki do swych brudnych gier. 2
[email protected] Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 @huzarc Myślisz że specjalnie zabija się dzieci aby, nimi później grać politycznie? Chyba jedno wynika z drugiego, a mnie chodzi o to pierwsze, drugie mnie nie interesuje.
huzarc Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 @[email protected] Oczywiście, bo dla tych, którzy tak kalkulują, ich życie nie ma wartości i znaczenia, natomiast śmierć jest wartościowsza. To okrutna logika świata, który medialnie uwodzi emocję, aby sterować ludźmi i politycznymi procesami. 1
[email protected] Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 @huzarc Huzi dla mnie życie dzieci jest bezcenne, One nie mogą za siebie decydować, są niewinne, a polityka tych czy tamtych mnie nie interesuje - to są cyniczni mordercy. 2
huzarc Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 @[email protected] Tak są. Oni mają swoje ciele więc uświęcają sobie do tego środki i decydują. Jest to okrutne i budzi naturalny sprzeciw. 2
violetta Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 ostatnio widziałam uratowanego, zmarzniętego noworodka, to było takie szczęście, choć to dziecko było takie zmęczone. 1
[email protected] Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 @valeria Nie wiem Valerio co możemy więcej zrobić niż drzeć się wniebogłosy. Miłego dnia.
joanna53 Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 świetny wiersz, pozdrawiam serdecznie:)
violetta Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 pozostało głosić dobrą nowinę, że Jezus kocha.
[email protected] Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 @valeria I tu Joanno jest sedno sprawy, dla jednych Jezus dla drugich Mahomet, a dzieci jednakie dla wszystkich. 1
zyzy52 Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 @[email protected] Mocny wiersz Grzegorzu. Tak, dzieci cierpią na wojnie najbardziej, nawet nie wiedzą o co się starzy biją. Nasze pokolenie na szczęście wojny nie zna z autopsji. Pozdrawiam :) 1
violetta Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 na ziemi świętej Arabowie sprzedają różańce. a ramadan jest tylko na pokaz. wszystkie religie świata to istne wariactwo.
[email protected] Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 @zyzy52 Oby tak Zyzy zostało jak najdłużej, że dzieci wojnę znają z opowiadań starszych. Moje marzenie, ale wiesz że to raczej niemożliwie przy tym układzie naszego sąsiedztwa. Pozdrawiam. @valeria Valerio tych wiar różnego kalibru mamy już ponad tysiąc i powstają wciąż nowe, najlepiej wierzyć w jednego Boga, tak jak ja. 1
violetta Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 najlepiej nieść nadzieję, nie wiarę, bo wiara nikomu jest niepotrzebna. 1
[email protected] Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 @valeria Na wszelki wypadek, gdyby chciał dać na tacę.
[email protected] Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 @Michał_78 Mam osobisty zwyczaj, jak nie czytam, nie komentuję - bo i po co? Pozdrawiam Michale.
Marek.zak1 Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 Dobrze, że wrzuciłeś ten poruszający tekst. Temat Kurdów przypomina polską historię, bo są pod zaborami trzech sąsiadów. Też jakiś czas temu o tym. Pozdrawiam. 2
Rekomendowane odpowiedzi