Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Czarne namioty na les Champs Élysées.

Rekomendowane odpowiedzi

@huzarc "Dzwony Notre Dame, bim-bam, już ucichły,

Amazonka ginie, drogi w prawo, lewo.

Tniesz, kosisz i łamiesz, mówią... tylko drzewo,
                    Bazyliszku bierz nas, koniec przyjdzie rychły."

Pozdrawiam Huzi, tematycznie zeszliśmy się w jednym dniu.

@Gosława do końca, właśnie jest o tym:) Mamy czasy niepokoju, a one czynią spustoszenie wewnątrz nas, a ono tylko wzmacniają procesy erozji. I odchodzi powoli świat, który nas swój sposób był nas i przez nas zrozumiały jako bliski. Może bolesny czasem, ale bliski, własny. Dziękuję za wizytę i ślad:)

@Kot ja z natury jestem bardzo nieporządny:). Purysta ze mnie mierny:) nie oglądam, nie słucham, nie rozumiem, ale jednak to wszystko coś ode mnie chce. Alkohol pijam, bo świętszy od Boga nie jestem, wieprzowinę jem, bo ode mnie siły na wszystko się oczekuje, a podatki płacę, takie że nie wiem, czy w mojej sytuacji dalej opłaca się pracować:) 

@Kot alkohol to nie problem, kto Polak wie, co to akronim 1410:) a ta data nam bardzo na duszu wznosi i nikt nam wtedy nie straszny. A praca to obecnie kara za to, że komuś się nie chcę nic robić...  Ja ponoszę sumiennie koszty tego, że chcę pracować, innym wypłacane są premię, że w ogóle chce im się chce wstać z łózka. 

@Kot My od XV wieku, czyli od pierwszych najazdów tarskich z Osmańskiego podszeptu jesteśmy zaznajomieni z tym czym islam jest. Dopiero Rosja i Austria w wieku XVIIIw,zepchnęły, nie bez naszej pomocy ten świat na prawie 300 lat do defensywy. Nie na darmo Sienkiewicz Azję na pal nabijał, gdy oni nas dekapitacją straszą... 

@Dag to też jest symptomatyczne - Houellebecq przestraszył się tego co napisał. Problem jest w tym, że wiedząc dokąd to zmierza europejskie elity w swym dekadenckim prometeizmie godzą się na to, co ma nadejść. Bardziej im zależy na zniszczeniu dawnego świata, nawet przy użyciu siły barbarzyńców niż na myśleniu o tym co będzie potem. Dziękuję za wnikliwe czytanie i pozdrawiam:)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Czasami warto pozazdrościć prostym, zwykłym ludziom, którzy przebrną przez życie bez żadnej refleksji. A u Ciebie w trzech zwrotkach tyle problemów... Pozdrawiam.
    • Wersja ironiczna chcę się nauczyć ciebie na pamięć jak abecadła od a do zet wiedzę przyswajam jednak najłatwiej tuż przed zaśnięciem chyba to wiesz mogę cię wtedy zgłębiać do woli w anatomiczne szczegóły brnąć a by utrwalić te wiadomości robię powtórki już którąś noc i z fizjologii też się podciągam czując moc braków w temacie płci więc dzięki tobie mądrzeję z wolna jak wcześniej kumple Franek i Zdziś Wersja liryczna chcę się nauczyć ciebie na pamięć jak abecadła od a do zet lecz z tych literek co noc nim zaśniesz składam wbrew woli tak zwiewną treść że ulatujesz już rankiem z głowy chociaż w imieniu wytłuszczam druk a jednak nie żal tę wiedzę trwonić gdy sto powtórek czeka mnie znów lecz w większych liczbach jestem dość marny wprawdzie tabliczkę mnożenia znam ale tak myślę że może starczyć skromna dwójeczka jak ty i ja
    • @lena2_ Wartościowy !!
    • góry skaliste i piargi kamienie na szaniec miraże czerwona pustynia Marsa jest jak Egida Zeusa albo szarża ułańska pod Samosierrą     Kwadryki. Różniczki. Sombrero.   czy Janosik czy Zorro na zamku szalony bal! nad głowami lśni Droga Mleczna a parowozów ...mi żal!
    • To pani, pani Moniko, zdanie, a rzeczywistość jest taka: politycy ode mnie pragną głosu - nic w zamian nie dając, wolny rynek pragnie ode mnie pieniędzy - nic w zamian nie dając, kobiety pragną ode mnie miłości, poświęcenia, stabilizacji, bezpieczeństwa i wygodnego życia - nic w zamian nie dając i kościół - czarna mafia - pragnie ode mnie wiary, kasy i wolności - nic w zamian nie dając, jeśli chodzi o filozofię: to - z greckiego - mądra wiedza, nie każdy może być filozofem, zresztą: jest ona znienawidzona przez wszystkie sekty monoteistyczne z wiadomych przyczyn - jest uznawana przez nich za twór diabelski, otóż to: niewolnik będzie wmawiał wolnemu człowiekowi, iż jest niewolnikiem i w ten sposób monoteistyczny diabeł - robi to samo, ręce opadają...   Łukasz Jasiński    @Domysły Monika   Prezydent Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej zablokował zagraniczną pomoc i za pieniążkami już płaczą: Stowarzyszenie Imienia Stanisława Brzozowskiego - wydawca Krytyki Politycznej, Helsińska Fundacja Praw Człowieka, Fundacja Aktywna Demokracja, Fundacja To Proste, Kampania Przeciw Homofobii, Human Rights Watch, Amnesty International i wiele i wiele i wiele innych ośrodków antypolskich - iście piąta kolumna.   Źródło: Myśl Polska (sprawdziłem: jest to jedyne czasopismo w Polsce całkowicie niezależne, wolne i obiektywne - nie ma tam nawet reklam).   Łukasz Jasiński 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...