Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

sąsiedzi po kątach mówią

jak to jest możliwe że

oni od zawsze

patrzą sobie w oczy

trzymają się za ręce

uśmiechają się

cieszy ich wszystko

drzewo ptak kwiat

krzykliwe dzieci

my tak nie potrafimy

czasem głośniej

musimy  zakląć

dać komuś w pysk

wyśmiać jego

śmiałość

nie widzimy świata

który dobrem nam

się kłania 

Edytowane przez Waldemar_Talar_Talar (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Witaj -  ale gafa  - nie tak miało być   -  ale wróciłem na dobry tor -

Teraz jest pewność o kogo chodzi -  dziękuje za zwrócenie uwagi.

Mio że czytasz i chwalisz - 

Pozdr. usmiechnięty.

Opublikowano (edytowane)

Przypadł mi do gustu twój wiersz, może dlatego, że trochę się z nim utożsamiam. Moja codzienność to gromadka "krzykliwych", przekochanych dzieci i kilkunastoletni szczęśliwy związek. Rzeczywiście bywa, że słyszę komentarze, jak oni to robią, że uśmiechnięci, zadowoleni, nie klną na swój los... dzięki i pozdrawiam

Edytowane przez Jo Shakti (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Witam -  cieszy mnie że odnalazłaś sie w tym wierszu

po tej dobrej stronie - dziekuje za to i pozdr. juyż Majowo - 

@Jaka jest prawda - @Kot -  dziękuje Majowo -

Pozdr.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Wieczorny serial dobiegł końca, Wycisnął z nas łzy, jak wyżymaczka. Zebrało się na ziewanie, a poducha Z pierza przyciągała ciężką głowę.   Nim przymknąłem oczy, dostałem Kuksańca w bok i pstryczek w nos. „A pamiętasz, jak ganiałeś za mną W dziurawych trampkach i krótkich   Spodenkach na skręconych szelkach? Byłeś taki zabawny, o rany, całkiem Jak z kreskówki o Bolku i Lolku. Co za dzieciak, wdrapywałeś się   Na sam szczyt jabłonki, by zerwać Dla mnie największy, najsłodszy owoc. Chciałeś mnie pocałować, hola, hola, A gdzie kwiatki i miłosne liściki?   Szybki Bil to w westernach, cwaniaku. Wiesz, głuptasie, że dopiero na maturalnym Balu, gdy klęknąłeś przede mną, oniemiałą, Z czerwoną różą w zębach, ukradłeś mi serce.   Pokochałam cię jak zauroczona podlotka. Śpisz? no to śpij, a ja powspominam Smak naszego pierwszego całusa I oddaj mi kołdrę, cholerny rabusiu.”  
    • @Łukasz Jurczyk   Bardzo poetycko napisałeś o granicach heroizmu i cenie zwycięstwa. Najpierw jest jakby neutralna sprawność wojskowa, ale już od części trzeciej jest brutalnie - „krzyk pękł jak ziarno pod butem" - to przerażająco zmysłowy obraz, w którym ludzkie cierpienie zostaje zredukowane do dźwięku. „Ciała miękkie, jakby nas oczekiwały" - jest chyba najbardziej niepokojący - to obserwacja, która zdradza, że narrator za dużo zobaczył i poczuł. Wołanie „matko" to ostatniego słowa umierającego żołnierza, ale genialny jest „dźwięk, który na zawsze został bez twarzy" -narrator nie widział twarzy, ale usłyszał głos – i to go prześladuje. Piękne są wersy, gdzie król chwali, żołnierze milczą. To milczenie to przepaść między polityką (ka moralnością - „Zrobiliśmy za dużo" - to jakby wyznanie winy bez słów oskarżenia. Prawdziwa wojna toczy się nie tylko na polu bitwy, ale w sumieniu tych, którzy przeżyli.  Znam tylko bitwę pod Pelionem. Czy to ta? Chociaż tam były katapulty. :))   Super! Pozdrawiam.   
    • @Berenika97 Dziękuję bardzo

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @Leo Krzyszczyk-Podlaś Pardą! Oczywiście, że tak

• Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...