Anna_Sendor Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 oboje zdążyliśmy przybyć tu na czas niewyznaczony stoję obok nic o nim nie wiem nie mam powodów by pytać tkwimy tak koło siebie od chodnika do chodnika spotkanie wiąże światło czerwone zgaśnie rozejdziemy się po kościach miasta asfaltowych będę o nim pamiętała do następnego krawężnika 3
Anna_Sendor Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Dziękuję z czas i komentarz, pozdrawiam:)
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 @Anna_Sendor Puenta może niespecjalnie pokrzepiająca, ale bardzo zgrabna i życiowa. Fajny wiersz ;D
Leszczym Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 @Anna_Sendor to jest naprawdę zgrabnie napisany wiersz;)) Brawa!!!
Nata_Kruk Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jedno pytanie... a nie.. miast asfaltowych.? lub, miasta asfaltowego.? Nie łapię zapisu jw. Wiersz pode mnie. Pozdrawiam. 1
Anna_Sendor Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 @error_erros Bardzo dziękuję za czytanie i komentarz. Racja, puenta raczej nie z tych na pocieszenie:) @Leszczym Serdeczne dzięki. @Dag Jest mi bardzo miło, dziękuję. No właśnie, czasem tylko momentami na siebie patrzymy:). @Nata_Kruk Już mówię, jak to ma się z mojej perspektywy - kości (czego?) miasta, kości (jakie?) asfaltowe - te asfaltowe kości to metafora, którą sobie ubzdurałam :) na potrzeby tego kawałka, mając na myśli po prostu ulice, po których rozchodzą się ludzie (więc metafora ulicy + demetaforyzacja i demontaż:):):) zwrotu "rozchodzić się po kościach") - stąd akurat te formy gramatyczne. Bardzo dziękuję za komentarz i za poświęcony mi czas. Pozdrawiam. 2
Gość Radosław Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 Dla mnie to jest dobre pisanie. Zatrzymujesz czytelnika na tym przejściu dla pieszych. Wyobrażam sobie kobietę w prochowcu i dobrze skrojonych perfumach. Takie przejście może być równie dobrym miejscem, aby zacząć wspólną drogę. Co do: "rozejdziemy się po kościach miasta asfaltowych" Jest to miejsce, które mi zgrzyta w tym utworze. Czytałem Twoje odniesienie w komentarzu - dzięki. Może jednak trochę zmienić rozstaw słów w wersach rozejdziemy się po kościach miasta asfaltowych lub zapisać bez "miasta" - rozejdziemy się po kościach asfaltowych > w domyśle "miasta" , ponieważ akcja utworu dzieje się w mieście , a przyrównanie samo w sobie bardzo ciekawe. z pozdrowieniem pozostaję
Anna_Sendor Opublikowano 21 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 @Radosław Dziękuję za komentarz i dobre słowa:). Twoja wersyfikacja na pewno zgrabniejsza i do przemyślenia. Mam jedynie wątpliwości, czy "kombinowany" frazeologizm na tym nie straci. Muszę przetrawić:):):), jest na czym myśleć:). Całkiem możliwe, że się zdecyduję. Dzięki:).
Gość Radosław Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 @Anna_Sendor Też o tym myślałem. Zresztą wspominałaś o tym jak tworzyłaś ten fragment.
Rekomendowane odpowiedzi