Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

kształt nie czyni człowieka

Pan Ropuch

Rekomendowane odpowiedzi

jaskiniowiec ciągnie jaskiniową 

do jaskini wpierw ją ogłuszył

zrobi co swoje i pójdzie spać

jaskiniowa znów wyda na świat

potomstwo zanim to zrobi

utłucze kamieniem we śnie

jaskiniowego dziecko w jej

łonie posmakuje niewinę

Edytowane przez Pan Ropuch (wyświetl historię edycji)

@error_errospodobno w naturze ewolucja się wydarza skokami czy też przeskokiem i niestety po jakimś nadzwyczajnym wydarzeniu z tych mniejszych niech to będzie koło czy ogień. Jednym słowem ewolucja-rewolucja. 

Cały czas mam gdzieś z tyłu głowy ostatni (albo jeden z ostatnich) wywiad Marka Edelmana że nasza mutacja jest zła i praktycznie nie do naprawienia. To dobro co się wydarza nijak się równoważy ze złem. Mało optymistyczne, ale coraz bardziej dostrzegam prawdziwość tego stwierdzenia. Może jest  jeszcze jakaś mała szansa na to że to się zmieni. Może. 

Pozdrawiam

Pan Ropuch

@GrumpyElf Pytanie nie jest na jaką skalę się wybijali? Tylko jak się parowali i czy w ogóle? Myślę że kobieta i mężczyzna niektórych konkurentów pozbywali się w sposób drastyczny, myślę że zaincjowała to kobieta i myślę że w dość sprytny sposób zrzuciła później ten obowiązek na mężczyznę. Udowodnij mi że chcesz mieć mnie tylko dla siebie Udowodnij że zrobisz wszystko bym tylko Twoje potomstwo nosiła 

A może było zupełnie odwrotnie. Naukowcy tego nie wiedzą mają póki co kilka teorii na ten temat żadna nie potwierdzona. Dlaczego patriarchat wyodrębnił się we wszystkich kulturach plemionach na wszystkich kontynentach? Te nieliczne wyjątki to tylko wyjątki od reguły? Polecam książkę - Sapiens Yuval Noah Harrari

Pozdrawiam

Pan Ropuch

@Gosława Nope this one is fresh :) Z pewnością nie, choć dalej podtrzymuję Kobiety są na fali i nie wygląda mi na to by coś mogło ten trend zatrzymać. Ja się zupełnie tego nie boję :)  siedzę patrzę i jem popcorn. 

Pozdrawiam

Pan Ropuch