corival Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) Wiersz jest również inspirowany kulturą starożytnej Grecji. Czas toczy się przez wieki, kapie kroplami sekund, w rytm uderzeń serca wciąż przed siebie goni. Kolejny ranek jaśnieje, zapowiadany Jutrzenką... ciemnieje zmrokiem i tak wciąż na nowo. Czy widzisz, co ja widzę? Rok mija czworaki, zmieniając oblicza, przebierając szaty. Wczesną wiosną postać wątła jeszcze, słaba, rośnie z wolna w siłę, jasną zieleń nosi. Z czasem pełna, zwiewna młodą, soczystą zielenią, wielobarwnym kwieciem zdobna, niesie radosną nadzieję. Mocna już, uśmiechnięta, przybiera inną postać. Krzepki młodzieniec z urodziwą twarzą. Żywiołowy, płodny, ćwierkający radością, obdziela zdrowiem, obfitością do nieprzytomności. Z wolna nabiera spokoju... bujnej matrony ciało i oblicze. Dojrzałej Wielkiej Matki życiodajne łono. Złota suknia zdobna w kłosy, grona i warzywa obleka postać. Nie kryje łagodnego uśmiechu. Później siwieje na skroniach, kurczy się ciemnością, kształty starca przybiera w szarawych łachmanach. Chwiejny krok na wichrze, czerep z włosów odarty, pomarszczone ciało i wzrok wymęczony. Kres już nadchodzi wychudzonej mary i... znów świta nadzieja, nabrzmiewa sokami. Nic się nie kończy, znowu się zaczyna cykl życiodajny. Wiedzie w tysiąclecia. Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez corival (wyświetl historię edycji) 5
corival Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @Dag Dziękuję Dag :) Koniec jest początkiem, śmierć narodzinami - jak mawiał klasyk :) Pozdrawiam :)
corival Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @Dag Uważajmy tylko na Uruborosa... ten ma sporą paszczę. Żeby nas nie pożarł ;)
Nefretete Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @corival A ja myślę, że wstęp bardziej podpasował mi, począwszy od wiosny; całe życie, które przeplata się w porach roku, przeżywamy co każdy rok.
Nefretete Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @corival Zapomniałem dodać! "czworaki" - fajny neologizm Całość wiersza, na tak
corival Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @Nefretete Dziękuję za wizytę i pozytywny odbiór. Muszę przyznać, że również masz rację. Powtarzalność i regularność pór roku niejako narzuca nam cykl, tryb życia. Pozdrawiam :)
Nefretete Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @corival No właśnie! Nam narzuca, a naturze nie... Pozdrowionka!
corival Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @Nefretete Oj, naturze chyba jednak też :)
Nefretete Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @corival Gdyby nie projekt " Harp ", może byłoby inaczej -:)
corival Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @Nefretete A nie... mówmy jednak o naturze, naturze, a nie o "życzliwych" ingerencjach w nią :)
Nefretete Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @corivalNo dobra! Napewno zauważyleś ( aś ), że natura nie idzie w parze z cyklami, które powinny okiełznywać normy, każdych pór roku -:)
corival Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @Nefretete Oczywiście, że to widzę. Jak zwraca się na podobne rzeczy uwagę, to trudno przegapić symptomy :)
Nefretete Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @corival Przykładowo, granie gradu uderzają w poliki, w środku kwietnia?! -:) Właściwie, to w ciągu miesiąca można mieć kilka pór roku, zarazem. I tak sobie domniemywam, dobry seneser to podstawa. A w nim, potrzebne artefakty -:)
corival Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @Nefretete Tak też być może, bo rozchwianie w końcu osiągnie punkt krytyczny jak sądzę :)
Nefretete Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @corival Nie gniewaj się na mnie, muszę iść spać! Nocka przede mną. Pozdrowienia dla ciebie!
corival Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @Nefretete Nie gniewam się oczywiście. Idź, wypocznij. Pozdrawiam :)
GrumpyElf Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @corival :) Nie wiem czy w sposób zamierzony, ale Twój wiersz wpisuje się idealnie w dzisiejszy Dzień Ziemi; od Gaji wszystko się zaczęło, jej synowie i ich małżonki (Reja!), ile oni namieszali w całej mitologii. Dobrze jest być częścią odnawialnego cyklu, tak myślę. Byle nie zawodził. Bardzo ładny temat podjęłaś, dziękuję!
corival Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @GrumpyElf Akurat tego nie planowałam, ale... skoro już wpisałem się w podobną okoliczność... Dziękuję za uświadomienie mi tego :) Fakt, temat w odpowiednim kierunku. O tak, mitologiczna Gaja rozrabiała dzielnie ;) Pozdrawiam :)
corival Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2021 @Kokos-owa To nader interesujące, barwne i z pewnością nie nudne towarzystwo. Dziękuję za miłe słowo, pozdrawiam :)
corival Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2021 @Pi_ W zasadzie nie chodziło mi o zegar jako taki, a o upływający czas. Wtedy płynął jak i dziś. Cóż, może jednak warto, bym zastanowiła się nad zamiennikiem dla tego wiersza :) Dziękuję za cenne uwagi i miłe słowo. Pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi