Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Theobroma cacao


Rekomendowane odpowiedzi

Pień jak girlanda strzelista 

pełna biało-fioletowych

radosnych drobinek. 

Prześliczny rumieniec. 

 

Maleńka muszka 

o dumnej nazwie, 

podziwia piękno pąsów 

bez wytchnienia. 

 

Słoneczna barwa owocu,  

różowa pierzynka, 

w niej ziarna soczyste, 

słodycz z gorzkim jądrem. 

 

Tejate w rytuałach  

od starożytności. 

Pieni się tradycyjnie 

wciąż wykonywany. 

 

Europejskie oczy 

podejrzliwie mierzą 

boski napitek. 

Nęcący pomysł się rodzi... 

 

Boskim pokarmem 

okrzyknięte chórem: 

słodka i gorzka 

czekolada.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@corival  kakao, czekolada - pychotka ;) Kakao i jego smakowe i zdrowotne walory znali już Majowie, Aztekowie i Olmekowie. Co prawda Majowie tak bardziej krwawo mi się kojarzą, ale wiedzieli też co dobre ;) Aromatyczny wiersz ;)

Miłego dnia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Czy to znaczy,że pierwotnie ziarno kakaowca było wykorzystywane tylko do przygotowania tejate ? Dopiero europejczycy odkryli czekoladowy biznes?  Teraz niszczą roślinność rodzimą Afryki i tam jałowią glebę. 

Hmm...po przeczytaniu Twoich utworów pojawia się ciekawość.Przemykają w myślach obrazy, widzę tamtych ludzi, czuję te zapachy. Oczywiście to wszystko sobie "uromantyczniam" na swój sposób.

( szyfr: czuję  wybitny talent pedagogiczny i już zaczynam pisać na powiekach) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×
×
  • Dodaj nową pozycję...