Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

śpij słodko nasze światełko
w śmiertelnej ciszy miękkościach

na wieki - tak jej śpiewali
- i nie odbijaj się w oczach

pozwól o sobie zapomnieć
i nigdy nam się nie przyśnij

- nucili cicho gdy gwoździe
przybiły wieko kołyski

utopił się komplet kluczy
w kałuży łez na podłodze
skrzypnęły drzwi - nikt nie przyznał
że z trumny wciąż słyszy oddech

Edytowane przez error_erros (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Dag No dobra, tym wierszem przegiąłem pałę ;/ Trochę zabrakło poszlak, że chodzi o miłość, nie o dziecko...

@GrumpyElf Tu nie ma nic strasznego, jest tylko smutno. Przynajmniej w moim odczuciu.

Opublikowano

@error_erros Żywcem chowane "dziecko" jest jak najbardziej strasznym obrazem. Rzeczywiście na tyle przemawia do wyobraźni, że potem ciężko skierować myśli na zawartą przenośnię. Skojarzyło mi się z efektem Kuleshova, bo tam jest właśnie dziecko w trumnie i moja pamięć została zakładnikiem tego wizerunku. 

Opublikowano

@Marcin Przegiąłem, bo wyszedł wiersz na pierwszy rzut oka zupełnie nie o tym, o czym chciałem...

@GrumpyElf Jasne, rozumiem. Tylko że chodziło o scenę, w której dwoje niekochających się już ludzi układa swoją miłość do wiecznego snu...

Opublikowano

@error_erros Ta niejednoznaczność odczytu podoba Misię bardzo. :-)

Popatrz na ten wers, karkołomny trochę, może by go uprościć, co Ty na to?

w śmiertelnej ciszy miękkościach

- może by tak  przebudować "śmiertelną ciszę", bo to połączenie dość utarte, a odwrócenie szyku wyrazów tylko go tuszuje, jak gruba warstwa makijażu ;)

I coś bym pokombinowała z tą "kałużą łez" ;-)

Bo - jw :)

Ogólnie - pisanie "pod wpływem"...

...weny! 

Lubiam!

Pozdrawiam serdecznie :-)

Opublikowano

@opal Bardzo dziękuję za uwagi. Ogólnie ten wiersz muszę chyba jeszcze porządnie przemyśleć.

Pozdrawiam serdecznie!

@GrumpyElf Dziękuję, tylko fajnie by było, gdyby zamysł był choć trochę widoczny bez mojego tłumaczenia ;]

Opublikowano (edytowane)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Pewnie, że tak, ale nie miej wierszowi, ani naszym pierwszym odbiorom "w ciemno" za złe. 

Zobacz, poniżej właśnie dowód Kuleshova na to, że określony obraz zmienia kompletnie kognitywny odczyt sytuacji. Trumna + dziecko = smutek. Nawet jeśli aktor tę samą minę robi na widok talerza z zupą. I nie może być inaczej :) Wybacz, że wjeżdżam tu ze swoim konikiem, ale chyba trochę na temat? :X

Edytowane przez GrumpyElf (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@GrumpyElf Już sobie wygooglowałem, kiedy wspomniałaś o tym we wcześniejszym komentarzu. Faktycznie, rzuciłem wiersz na pastwę tego efektu :P

Opublikowano

No tak, z pewnością. Niemniej wolałbym, by mój zamysł był nieco bardziej czytelny.

Bardzo dziękuję!

Opublikowano

Albo jakbym potrafił napisać tak, żeby nie było wątpliwości, że ten wiersz to jedna wielka przenośnia. Trudno, może następnym razem się uda.

Opublikowano

@error_erros wpadłem na to, że to Ona, ale nie zaglądnąłem tu pierwszy (utwierdziłem się tylko, że dobrze robię nie czytając wcześniej komentarzy) a to, zależy pewnie od tego, co kto przeżył :(  a gdzie tu horror? ten jest i w pierwszym spojrzeniu, i w drugim też...

Opublikowano

@Antoine W Zależy, jak rozumieć słowo "horror". W wymiarze "życiowym" i emocjonalnym jest tu z pewnością. Jednak mi, jako fanowi horrorów, kojarzy się w pierwszej kolejności z gumowymi potworami i sztuczną krwią ;>

• Gość zmienił(a) tytuł na Kołysanka dla miłości
Opublikowano

Uwielbiam naszego polskiego Wieśmina! Wolę go nawet niż netflixowego ;D

Zmieniłem tytuł wiersza. Może choć trochę odciągnie od przykrych skojarzeń.

@Gosława W zupełności wystarcza mi sam fakt, że nie przeszłaś obok wiersza obojętnie.