Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Nie płakałem po Mufasie

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

nagle nabieram w twych oczach
próżni w człowiecze odruchy
ja - ciebie przy boku niegodny
powieki me drętwe - nie spuchły

nić wijąc ledwie widoczną
widmem apatii przeklętą
wciskasz się w kłębek ogółu
gdzie się wyższe odruchy nie kłębią

cierpliwie cofnij do sceny
w której stado tratuje mufasę
dla dobra naszej przyszłości
tym razem - przysięgam - zapłaczę

Edytowane przez error_erros (wyświetl historię edycji)

@Gosława Poniekąd masz rację. Chodzi o bunt przeciwko oczekiwaniom innych podyktowanym utartymi schematami - stąd tytuł nawiązujący do głośnego niegdyś hasła "nie płakałem po papieżu". Ale próbowałem poruszyć też inny problem - skłonność do budowania opinii o kimś na podstawie takich bzdurnych przesłanek małej wagi i przenoszenia ich na większy kaliber. "Nie porusza cię scena w filmie, która <powinna> poruszać - zatem gdybym to ja umarła, z pewnością też byś się nie przejął, bo właśnie udowodniłeś, że jesteś bez serca". Sam jestem niewolnikiem takich skłonności, nadaję niewspółmierną wartość małym rzeczom. Może nie w tak absurdalnym wymiarze, jak tutaj, ale jednak mi się zdarza. Zatem ten wiersz to także taka moja autoterapia ;>

@Gosława No już nie mów, że moje wierszyki są takie trudne do zinterpretowania. Przeważnie są wręcz łopatologiczne ;)

Dzięki, cieszę się, że Ci się podoba. Bałem się trochę Wam go pokazywać, bo mnie osobiście wydaje się, że dla czytelnika może być nieco niejasny. W sensie że nie jestem pewien, czy udało mi się jasno przekazać to, co chciałem.

@Kot Ilu ludzi, tyle rodzajów wrażliwości. Ja na przykład nie wzruszam się na filmach, za to w ciągu sekundy mam łzy w oczach, kiedy na koncercie ludzie chórem śpiewają wraz z zespołem ;)

Dzięki za odwiedziny i dobre słowo!

Edytowane przez error_erros (wyświetl historię edycji)

• 1 miesiąc temu...