Leszczym Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Obłoki pary mieszają się z dymem tytoniowym. Linie lotnicze są zajęte konserwacją silników. Sanki i jabłuszka przeżywają drugą młodość. Czapki, szaliki i rękawiczki znów są towarem. Morsowanie ma chwile świetności. Mawiają, że zimno jest zdrowe i daje frajdę. Odżywa głęboki sens przerębli na tafli lodu. Żaluzje mają się dobrze jak zawsze. Przesłaniają zastanawiającą wieloznaczność. Słońce – największy Artysta ze znanych - naparza tutaj więcej niż przez miliony lat. Gdzieniegdzie odzyskujemy zaufanie do pór roku. Tu i tam solidarność okazuje wielkie serce. Odpowiedzialność za słowo ponownie zaczyna przypominać kulę śniegową na zboczu. Zmrożone, zdrętwiałe i drżące dłonie trzymają znaki zapytania o przyszłość. Garść zimowych refleksji - właśnie śnieżek. Edytowane 18 Stycznia 2021 przez Leszczym (wyświetl historię edycji) 2
Wątpiciel Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2021 Bardzo ciekawy wiersz, refleksyjny, podoba mi się. Tylko trochę nie mogę przywyknąć do tego fragmentu: "Słońce - największy Artysta pod słońcem" - wiem o co chodzi, ale to powtórzenie mi nie gra.
Leszczym Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2021 @Wątpiciel I znów masz rację. Mam manierę powtórzeń, ale ta ciekawa technika czasem zawodzi. Zaraz się zastanowię co z tym zrobić:)
Wątpiciel Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2021 @Leszczym tzn ja tam się nie znam, to taka subiektywna uwaga. Ale bardzo ciekawa struktura wiersza, tak jakby nie było zwrotek, tylko wprowadzanie wersów na zasadzie wyliczeń.
duszka Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ładnie.., sugestywnie i wielowatkowo, a jednak jednoczące sie w jedną całość i wypowiedź zakończoną głebsza refleksyjną puentą... Tylko te "linie lotnicze" i "zaluzje" według mnie chyba trochę odstają... Poczułam i zobaczyłam "pandemiczną zimę" :) Pozdrawiam Edytowane 19 Stycznia 2021 przez duszka (wyświetl historię edycji)
Leszczym Opublikowano 19 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2021 @duszka dzięki Duszko za miłe słowa. Masz trochę racji. Tylko tutaj wersy się trochę łączą w pary. Silnik z obłokiem pary, a żaluzje że słońcem. Faktem jest, że nie jestem zadowolony z tego tekściku, szukam pomysłu na nowe opowiadanie;))) 1
Rekomendowane odpowiedzi