Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie stąpam po kruchym 
wolę gdy mróz skrzypi
pogoda jednak nie rozpieszcza
przełamuje lody

wtedy mam ryby w płucach
i nie wiem ile we mnie kobiety
od środka porastam glonami
tracę głos

w tobie topnieję 

Opublikowano

@tetu

Fantastyczny wiersz! :) 

Jakie obrazowanie! 

Nie wiem co lepsze ryby w płucach czy motyle w brzuchu 

Jeden i drugi stan nie do pozazdroszczenia

Będę tu wracać 

Serdeczności Tetu

Opublikowano

A może w "tobie się roztapiam"?

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano

Odbieram to negatywnie, jako formę uzależnienia, wtapiania się w drugą osobę. Ale może to lęk przed bliskością z pozycji osoby, która się boi.  

Opublikowano

@tetu Też przeczytałam "roztapiam się", jak @Franek K

Tak myślę, że PLka zza tego lodu, jak zza pancerza, czuje się bezpieczniejsza, silniejsza. Odwilż oznaczałaby dla niej odsłonięcie się i "słabość", zatarcie (bezpiecznych) granic. Odczytuję tu lęk przed bliskością, desperacki wybór trwania w zamrożeniu... Smutny to wybór... 

Pozdrawiam serdecznie. 

Gość Radosław
Opublikowano

Sposób w jaki to ujęłaś zrobił na mnie wrażenie. Po pierwsze w obcowaniu z frazą, po drugie w zagłębianiu pl. 

Pozdrawiam, wszystkiego dobrego.,

Opublikowano

Kochani bardzo Wam dziękuję; wszystkim razem i każdemu z osobna. Dużo wyczytaliście i to cieszy.

@Franek K wiem co uwiera Cię w puencie

widziałam to i długo szukałam rozwiązania, tylko jedno przychodziło mi do głowy usunąć zaimek, zostawić samo "topnieję" ale czułam niedosyt, chciałam z tego więcej wydobyć. 
To topnienie trudno czymkolwiek zastąpić. W Twojej propozycji irytuje mnie zaimek zwrotny, więc raczej nie skorzystam, ale na pewno nad tym pomyślę. Dziękuję. 

Pozdrawiam. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Najlepiej smakuje, kiedy przeżuwasz do połowicznie pustego brzucha Wrzucasz                subtelnie,                kawałek po kawałku,                kęs po kęsie; a na talerzyku jeszcze 3/4 przyjemności....         To wszystko, co minęło dobrego  powraca i trwa na nowo               o(d)żywione    
    • @Somalija   O tym pani już mówiła: mam bardzo dobrą pamięć - co pani - proponuje?   Łukasz Jasiński 
    • @Leszczym   A dlaczego pan używa formy - "my" - kogo pan reprezentuje? Pana odpowiedzi są demotywujące, pacyfistyczne i defensywne - dołujące... Takie zachowanie jest charakterystyczne dla pokornych niewolników - zdrajców... Coś panu powiem: złotówka, forint i rubel są coraz silniejsze względem euro i dolara, a to z kolei oznacza ekspansję złotówki na Zachodnią Europę i do Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej, zwiększenie importu i zmniejszenie długu publicznego, także: zmniejszenie eksportu z wolnego rynku do krajów wspólnoty europejskiej, poza tym: proszę mi pokazać polskie firmy na wolnym rynku, więc? I kończąc:   Definicja   Ultratechnologii Nadprogowej Psychomanipulacji: najokrutniejsza forma prania mózgu - stosuje wszystkie możliwości takie jak percepcję podprogową, dezinformację, psychologię tłumu i deprecjację istoty człowieczeństwa, także: z niewiarygodną łatwością pokonuje sztuczną inteligencję, iście wyjątkowo niebezpieczna - potrafi w ciągu kilku minut doprowadzić całkowicie zdrową psychicznie osobę do nienaturalnej śmierci - samobójstwa.   Łukasz Jasiński (Warszawa: 2025)   Osoby zainteresowane serdecznie zapraszam na moją prozę poetycką pod jakże wyjątkowym tytułem - "Tajny Ruch Oporu"*- warto, naprawdę, warto!   *KONTRWYWIAD   Pułkownik Tajnego Ruchu Oporu: Łukasz Wiesław Jan Jasiński herbu Topór 
    • @Jacek_Suchowicz cóż mam powiedzieć miły Jacku kiedy pyskować nie wypada gdy zawsze w swoją zmierzasz stronę czyżbyś już prozy nie chciał jadać tylko mi nie krzycz że kompleksy wszak chwalipięctwo nic dobrego nie wszyscy przecież lubią rymy choć co niektórym brzmią jak szczebiot
    • @Łukasz Jasiński Hahaha

, nie wolny seks jest przereklamowany i zwyczajnie nudny. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...