Czarek Płatak Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2020 Podszepty Złotą bramą idź w stronę przepaści świtania, jęzorem z płaszczy w otwór rozdziawionej paszczy, w jaskrawość, w której plama czerepu majaczy, cień zmyć z powiek plunięciem, chromym drogę wskazać. W progi obecności idź i ponieś gorliwość oczyszczenia dla domu, co ma się w gruz zmienić, najpierw księżyc się wpatrzy w niemal pełny kielich, krew i ciało zostaną kolacją dziękczynną. Ze stygnącym warg śladem idź z nimi, na nagich łąkach skóry wysieją ci maki broczące, skałę czoła w spiekocie głożyna porośnie, w dłoniach i u stóp z tkanki wykwitną róż kwiaty. Pozostanie już, tylko by umrzeć na belce i niech leje się, leje krwi niewinnej więcej. 4
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2020 Witam - trudny wiersz Czarku ale wart przeczytania. Pozd.
Marek.zak1 Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2020 W gruz i pełen trupów, ale z jedynie słuszną ideologią. Świetnie napisany, porażający tekst. Trudno o coś więcej w temacie. Pozdrawiam
beta_b Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2020 Skojarzenie mam z Beksińskim, tyle że on w kolorach a ty w słowach gustujesz, klimat zbliżony bb
Czarek Płatak Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję serdecznie. Łączę pozdrowienia Rzeczywiście, religia to ideologia i jako taka niejedno już obróciła w gruzy, a nie jedną społeczność w stos trupów. Nie jestem pewny, czy dobrze odczytujesz ten tekst, ale podpowiadać nie chcę poza tym, że stanowi opis kilku ostatnich dni życia dobrze znanej postaci. Mrugam oiem i pozdrawiam
Gość Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2020 Czarku jak zawsze zachwycasz Brakowało mi Twoich wierszy Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Serdeczności
Czarek Płatak Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo lubię Beksińskiego i tę stylistkę jak z sennego koszmaru. Nie pomyślałem, że tak może się kojarzyć to pisanie, ale chyba rzeczywiście jest tutaj wspólny mianownik. Dziękuję za słowa i pozdrawiam
Marek.zak1 Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiersz jak motyl, wypuszczasz go, a leci dokąd chce i każdy go widzi po swojemu. On już zaznał wolności i nie wróci:). Pozdrawiam. 1
Czarek Płatak Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może nie, że za żadną. Czasami jednak przelana w dobrej wierze odnosi niemal odwrotny efekt - zamiast wyzwolenia, niewolę, zamiast odkupienia, morze zła. Dobrze odczytałaś 'wschodnie krajobrazy' jako umiejscowienie akcji. Róże to już jednak nie dar od Ewy, a gwoździ, młotka i tych co nimi operowali. Tak, przeciw śmierci, chociaż czyn bohatera też były tym dyktowany. Jaki przyniósł efekt to już kwestia indywidualnej oceny. Moją zawarłem powyżej. Serdeczności!
jazzkółka Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2020 @Czarek Płatak Ciężki temat, gęsto spisany... Czytelne nawiązania do Ostatniej Wieczerzy, a to: "oczyszczenia dla domu, co ma się w gruz zmienić" skojarzyło Misię z werblami zagrzewającymi do walki Ciekawie, dramatycznie, nieszablonowo. Pozdrawiam. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Czarek Płatak Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przemiło. Dziękuję i ślę serdeczności :)
Czarek Płatak Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tym bardziej dziękuję za chwile poświęcone na jego czytanie. Pozdrawiam
Czarek Płatak Opublikowano 8 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za poświęcony czas. Tropy jak wiesz troszkę zagmatwałem, ale chyba nie tak bardzo. Ślę uśmiech
Czarek Płatak Opublikowano 8 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za czytanie. Masz rację jest tu o Ostatniej Wieczerzy i wydarzeniach przed i po ;) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi