Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2020 Beton surowo wspina się po ślepych oknach, balkonach, i zagląda w pośpiech z jakim życie porzuciło siebie na szaber. Złodziej w kroplach gromadzi, szczelinami przesącza przez kryte papą dachy, kropla po kropli drąży ścieżkę do króla, przez sarkofag, pod którym spoczywa czekając na renesans, odwlekając podstępnie swój całkowity rozpad. Niejednego wybrał w promienistą podróż na schwał budowniczego, chcąc nie chcąc siebie dali by zakończyć sagę, głucho zamknąć okładkę – koniec, kolejnego bestsellera nie będzie, na ekranizację nie ma co liczyć. Głuchy się pomruk odzywa i kolejny świt niczym trailer Ziemi wieści reaktywację króla w lubieżnych pokrzywach, pośród wycia psów, które wyszczerzając zęby rasowieją do źródła. https://poezja.org/utwor/182458-piołunówka-lugola/ 1
duszka Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2020 Intrygujący, piękny językowo tekst, który czytałam kilka razy, by wczuć się w jego przekaz... Nie jestem pewna, czy dobrze go odczytuję, ale chodzi chyba o duchowy rozklad człowieka, którego beznadzieja i wewnętrzne zagubienie oraz zamknięcie w zimnej, "betonowej obcości" skłania do szukania zgubnej ucieczki do "wolności", jaka jest nałóg... To on wydaje mi sie być tym "śmiercionośnym" królem... Mam tylko dwie małe uwagi co do pierwszej zwrotki: Wyrażenie "surowo wspina się" nie daje mi się dobrze zobrazować... A może "żelazobeton wspina sie po ślepych oknach"..?. I w trzecim wersie: może zamiast "porzuciło siebie na szaber" brzmiałoby lepiej "ucieka od siebie na szaber"..? Pozdrawiam :)
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 3 Września 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września 2020 @duszka Dziękuję, w linku pod spodem jest drugi wiersz, który objaśnia ten pierwszy.
duszka Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przeczytałam uważnie , ale i z tym wierszem mam podobny problem, jak z powyższym - tak jakby "nie chciał" się przede mna otworzyć, albo jakbym ja nie umiała go otworzyć i musiała go czytac "przez dziurkę od klucza". Rozpoznaje pewne ciekawe frazy i piekne sformułowania, ale nie moge objąć całości wypowiedzi. :( Może myślę innymi drogami niż Ty :) Pozdrawiam.
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 4 Września 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2020 @duszka Dałem klucz w tytule, - Lugol, płyn Lugola: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. już prościej się nie da, proszę zwrócić uwagę szczególnie na ostatni punkt artykułu wyszczególniony tłustym, czarnym drukiem. 1
duszka Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za klucz, przeoczyłam go :)
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 4 Września 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2020 @duszka Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
duszka Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2020 Wszystko jasne! Jaka ulga.. :) Dzięki za pomoc. 1
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 4 Września 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2020 @duszka Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Rekomendowane odpowiedzi