Ten utwór został doceniony przez użytkowników. dmnkgl Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) O mowo moja, bądź łagodną, Ty prostą bądź jak światła smuga. W deszczowe dni ty bądź pogodną, Niezłomną jak bachowska fuga. Nadzieją tchnij tam gdzie brak wiary Choćbyś łabędzim była śpiewem I tylko kroplą w głębi czary, To żywym bądź, nie suchym krzewem. Rozciągnij swoje białe skrzydła Między dogmatem a herezją. Niech cię nie zgubią pychy sidła. O mowo moja, bądź poezją. Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez dmnkgl (wyświetl historię edycji) 11
[email protected] Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2020 @dmnkgl "To nie dzięki mowie człowiek jest człowiekiem, tylko dzięki mowie innych ludzi". - John Maxwell Coetzee. Pozdrawiam i dziękuje za piękną mowę.
WarszawiAnka Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Piękna inwokacja - jednak o mowę swoją dbamy głównie sami i sami za nią odpowiadamy, Życzę Autorowi, aby jego mowa była poezją, zgodnie z wyrażoną prośbą. :) Zmieniłabym tylko pierwszy wers ze względu na rytm: O mowo moja, bądź łagodną, Wiem, że brzmi bardziej patetycznie, ale przecież wymowa całości jest dość podniosła. Pozdrawiam
dmnkgl Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2020 @[email protected] Celnie wyłapane inspiracje, choć akurat nie z tego wiersza :) @WarszawiAnka Zgadzam się w pełni, że o mowę dbamy sami, w tekście zależało mi po prostu na przedstawieniu ideału do którego (moim zdaniem) warto dążyć. Dziękuję za uwagę, jak zawsze konstruktywną :) Pozdrawiam
WarszawiAnka Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, wiem, zgadzam się w zupełności. :)
WarszawiAnka Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Cieszę się, że wziąłeś pod uwagę moją sugestię. :) Pozdrawiam
dmnkgl Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2020 @dot. A to paskudna w rzeczy samej... Dzięki za spostrzegawczość! Pozdrawiam
WarszawiAnka Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Podziwiam elastyczność i szybkość reakcji. :) 1
WarszawiAnka Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2020 @dmnkgl : Dziękuję. :)
duszka Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, w naszej mowie drzemie wielki, wręcz niewyobrażalny potencjał ... w obie strony. Twój wiersz to uświadamia - w bardzo piękny i"energetyczny" sposób. :) Pozdrawiam.
dmnkgl Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2020 @duszka Potencjał jest, tylko trzeba go chcieć wykorzystać ;) Pozdrawiam serdecznie
dmnkgl Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2020 @Kot Zapomniałem dopisać strofę, że mowa ma być jeszcze poprawna ;) Pozdrawiam
Ilona Rutkowska Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) "Mów do mnie ładnie...";):) Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez Ilona Rutkowska (wyświetl historię edycji) 1
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Faktycznie niezłomna. Pozdrawiam
Gość Franek K Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgrabnie napisane, ale nad pierwszą strofą radziłbym się jeszcze troszkę pochylić. To "ty" trochę mnie kłuje jako tzw. wypełniacz. No i ładnie by było zrobić wszędzie 5/4. I jeszcze "to" w ostatnim wersie drugiej strofy jakoś tak mi nie pasuje do końca. Pozostawiam do przemyślenia. Ogólnie bardzo fajny i jasny przekaz. Pozdrawiam. FK.
dmnkgl Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2020 (edytowane) @Franek K Po wspomnianym ,,to" można by dopisać w nawiasie ,,w związku z tym", innymi słowy ,,to" jest łacznikiem i jak najbardziej mi tam pasuje. Co do powtarzającego się ,,ty", prawdopodobnie przemawia gdzieś we mnie echo ,,młodości, ty nad poziomy wylatuj...". Nie jest to wybitnie celowy zabieg, natomiast uważam, że podnosi ton wypowiedzi i jest warty zachowania. Ostatnia podniesiona kwestia- średniówka. Nie jestem jej wielkim fanem w ośmio, czy dziewięciogłoskowcach. Natomiast powód dla którego tego nie zmienię jest jak najbardziej prozaiczny- wymagałoby to właściwie napisania wiersza na nowo ;) Jakkolwiek więc jest to z pewnością tekst niedoskonały, tak wystarczająco zadowala mnie jego postać bym zachował go w obecnym kształcie :) Dziękuję za uwagi i pozdrawiam Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez dmnkgl (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi