Joachim Burbank Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2020 dąb płaczu wznosi się wysoko zapuszcza korzenie zawiesił gałęzie nad synem żałoby jednym z dwunastu w upalny dzień siedzę na wschód od miasta gorący wiatr odbiera resztki zdrowego poczucia dobrego smaku piję sok z obłudy i wykreślam rzeczy do zrobienia w wielkim ucisku codziennych prób ginę marnie 4
Joachim Burbank Opublikowano 1 Lipca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2020 @M.A.R.G.O.T dziękuję! 1
Gość Franek K Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2020 Najbardziej podoba mi się sok z obłudy.
Johny Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2020 Nie wiem czy dobrze odczytuję ten wiersz ale widzę go tak: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To jest zegar i powoli acz nieubłaganie mijający czas, wprawiający PL w depresję. Dęby są długowieczne. Dwanaście jest godzin. A gałęzie które się nad nimi zawieszają to wskazówki. Obie zawiesiły się na jednej godzinie więc może być wpół do szóstej/siódmej. Wszystko dzieje się podczas wakacji na wsi (wschód od miasta). Skoro jest wpół do siódmej bohater właśnie zjadł sute śniadanie - resztki. I przy tym naprawdę porządnie się najadł - utrata zdrowego poczucia dobrego smaku. Może PL jest podczas pogawędki z domownikami którzy gadają co to na wiosce się dzieje (sok z obłudy). W każdym razie planuję sobie dzień. A może nie tylko ten dzień lecz kreśli swe marzenia na przyszłość? Mimo prób nic z tych planów się nie ziści. Pustkowia złudzeń to polska wieś na której czas płynie wolno i ciężko spełnić swe marzenia. Patrząc w ten sposób jest to wiersz smutny :(. Najbardziej podoba mi się strofa o dębię. Myślę, że to najbardziej wieloznaczna część. Zastanawiałem się czy jednym z dwunastu nie jest Judasz, który na drzewie się powiesił i generalnie miałem frajdę z wymyślaniem co obrazuje ten widok.
Joachim Burbank Opublikowano 2 Lipca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2020 @beta_b Dziękuję b! @Franek K miło mi! @Johny zaiste, ciekawa interpretacja! Dziękuję, że poświęciłeś na to czas...:)
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Joachim Burbank Pozdrawiam
Joachim Burbank Opublikowano 2 Lipca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2020 @Andrzej_Wojnowski syn żałoby to Ben-Oni, dwunasty, najmłodszy syn Jakuba, który zmienił mu imię na Beniamin ("syn prawicy"). Dzięki za wizytę i pozdrawiam:)
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2020 @Joachim Burbank Ale bylem blisko. Beniamin był dwunasty i chyba lubił bardzo go Józef . Przez te upały nie skojarzyłem. Benoni ( Izrael) syn Racheli . Dzięki za interpretacje. 1
Joachim Burbank Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2020 @Ruth Mallory Dziękuję serdecznie!
Rekomendowane odpowiedzi