Ten utwór został doceniony przez użytkowników. WarszawiAnka Opublikowano 15 Czerwca 2020 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) Tak bardzo chcę powrócić do tego, co było; znajome drzwi otworzyć wyjętym z kieszeni kluczem - i poczuć ulgę, że nic się nie zmieni, sprawić, by to, co już zastygłe jest - ożyło. Tak bardzo chcę się wymknąć z wartkich chwil strumienia, ulotnić niczym rosa w poranki upalne; wykraść się przez szczeliny czasu niewidzialne, nie zasnąć, by uniknąć bólu przebudzenia. Lecz nowych dni korytarz naprzód wciąż wybiega: tam milczy beznamiętnie szereg drzwi nieznanych; wśród kodów i wśród haseł nieaktywowanych znów z osadnika muszę się przedzierzgnąć w szpiega. Znów znakom zapytania odkręcam haczyki, by móc bezpieczne kropki po nich pozostawić; żaden przewodnik z mapą już się nie pojawi nie wskaże jak ominąć pułapki i wnyki. Edytowane 24 Czerwca 2020 przez WarszawiAnka (wyświetl historię edycji) 10
Gość Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) @WarszawiAnka bardzo to ładnie opisałaś, to odkręcanie haczyków - genialne! Wychodzenie ze strefy komfortu z definicji jest nie-fajne, ale to zapewnia nam rozwój, naukę czegoś nowego. Jednak rozumiem peelkę, mam podobnie. Pozdrawiam :) Edytowane 15 Czerwca 2020 przez Gość (wyświetl historię edycji)
WarszawiAnka Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 @Allicja : Dziękuję za Twój głos. :)
WarszawiAnka Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 @Allicja Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję, cieszę się, że rozumiesz Peelkę i że podoba Ci się zamiana znaków zapytania w kropki. :) Pozdrawiam
Marek.zak1 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 Bardzo ładne. Pędzimy tym korytarzem a naszym przewodnikiem intuicja. Pozdrawiam. 1
WarszawiAnka Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 @Marek.zak1 : Dziękuję za Twój głos. :)
Lach Pustelnik Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 "znów z osadnika muszę się przedzierzgnąć w szpiega." Znów z osadnika przemieniam/przedzierzgam się w szpiega. To bym ino zmienił, bo rytm się poburzył mi trochę:) Poza tym świetny filozoficzny przekaz zgrabną poezją przekazany. Pozdr. LP 1
[email protected] Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 @WarszawiAnka Do dzisiaj odręcam Twoje haczyki Aniu, a ciągle są w tym samym miejscu, pasuję... niech grają swoją melodią - jak u Ciebie. A co do jutra? Pojutrze będzie wczoraj. Wszystkiego dobrego, miłego wieczoru. 1
iwonaroma Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) Aniu, czy w drugiej mogłoby być bez się 'ulotnić jak rosa..' 'wykraść przez szczeliny...' by nie zaburzyć formy, rytmu itd. Sporo tego się. Poza tym - klasa :) Edytowane 15 Czerwca 2020 przez iwonaroma (wyświetl historię edycji) 1
WarszawiAnka Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Masz rację - w dużym stopniu kierujemy się (bo musimy!) intuicją. Ale liczy się też doświadczenie - pomaga unikać pułapek. :) Dziękuję i pozdrawiam 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) @WarszawiAnka Czuję się kropka w kropkę tak jak to opisuje Twój wiersz! Nic dodać, nic ująć. ...w sumie idealny opis człowieczeństwa czasów współczesnych, choć może nie każdy tak bardzo pragnie wrócić do przeszłości. Gratuluję, świetne! :-D Edytowane 15 Czerwca 2020 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji) 1
WarszawiAnka Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 @Lach Pustelnik : Dziękuję za Twój głos. :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To jest trzynastozgłoskowiec, więc wszystko rytmicznie pasuje. :) Twoja propozycja, choć treściowo odpowiednia, ma jedenaście sylab. Cieszę się, że odbierasz ten wiersz na poziomie filozoficznym, a nie jedynie jako osobiste wynurzenia. Dziękuję i pozdrawiam :) 1
WarszawiAnka Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 @Radosław : Dziękuję za Twój głos. :)
WarszawiAnka Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 @[email protected] : Dziękuję za Twój głos. :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie wszystkie haczyki udaje się odkręcić, na niektóre potrzeba czasu, a inne już zostały odkręcone. :) To prawda, że każde jutro wkrótce zamieni się we wczoraj, a nawet przedwczoraj. Nasze wczoraj to oswojone dawne jutro. Pozdrawiam wzajemnie i również życzę miłego wieczoru - i jutra. :)
WarszawiAnka Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 @iwonaroma : Dziękuję za Twój głos. :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, też to zauważyłam. Mnie to osobiście nie przeszkadza, ale spróbuję usunąć jedno "się" z drugiego wersu. Miło mi, że Ci sie podoba. :) Dziękuję i pozdrawiam
WarszawiAnka Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) @Wędrowiec.1984 : Dziękuję za Twoj głos. :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się bardzo, że tak Ci przypadł ten wiersz do gustu. Jak ja lubię tę nić porozumienia! :) Długi szereg kolejnych dni, pełnych niewiadomych, ciśnie się nieubłaganie, napiera na nas... To, co osojone, znajome szybko zostaje w tyle i nie stanowi zabezpieczenia na przyszłość... Dziękuję i pozdrawiam :) Edytowane 15 Czerwca 2020 przez WarszawiAnka spacje (wyświetl historię edycji)
iwonaroma Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No teraz jest idealnie :) Również pozdrowienia 1
WarszawiAnka Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 @Marek.zak1 : Dziękuję. :)
WarszawiAnka Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 @Somalija : Dziękuję za Twój głos. :)
Somalija Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2020 @WarszawiAnka dla mnie ten wiersz był przyjemnością. Pozdrawiam Aga Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . 1
Rekomendowane odpowiedzi