Anastazja Sokołowska Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2019 (edytowane) zaciągam się ulotnością chwiliktóra znika wraz z odbijającymod torów kolejowych echemwybrzmiewającego żalem pociąguon rozpływa sięotulony mgłą porannąona zostawia po sobie pocałunekszronu na szybie w jednymz przedziałówten kurs wiezie zapomnienieod przeszłości i przyszłościstapiając się w jednoz obrazem obecnym Edytowane 9 Grudnia 2019 przez Anastazja Sokołowska (wyświetl historię edycji) 1
Luule Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2019 A więc i u Ciebie mgła:P choć jakby wpleciona dla obrazu, to ma jednak swój cel- szybciej zabiera sprzed oczu. Anastazja, tytuł bardzo fajnie dopełnia historię, która choć niby taka rozmyta, melancholijna nawet, wybrzmiała mi gdy cofnełam się właśnie do tytułu. No i wciąga to 'zaciąganie':) Na samym początku bardzo mi zgrzytała pierwsza strofka, taka z za długą plątaniną słów w wersie, po którymś razie czytam ją lżej, ale nadal korci, żeby coś przerobić. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Np. Zaciągam się ulotnością chwili Która znika wraz z echem Odbijającym się od torów I wybrzmiewa żalem No ale nie wiem, może to moje subiektywne i niepotrzebne czepialstwo. Może lepiej jak jest tak dłużej i jakby z patosem, wtedy bardziej oddaje tą melancholię? To na pewno. Ta moja szybka przeróbka z kolei jest taka sucha i sztywna.. Zmienia wydźwięk. więc sama już nie wiem;) I jeszcze uwiera mnie ostatni wers. Ja bym tam widziała 'z teraz'. Ale to też może nietrafione. Dobrej nocki.
Paweł Artomiuk Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2019 pocałunek szronu jest jakiś taki mało fajny, wiem co chcesz powiedzieć ale to mi akurat nie gra Zrobiłem lekki skrót, przeszkadza mi powtórzenie "znika" ale nie mam pomysłu jak to zmienić nie ingerując w treść. zaciągam się ulotnością chwiliktóra znika wraz z odbijającym sięod torów kolejowych echem on znikaotulony mgłą ona zostawia pocałunekna szybie w jednymz przedziałów ten kurs wiezie zapomnienie od przeszłości i przyszłości stapiając się w jednoz obrazem obecnym Trochę też trudno jest mi zaakceptować zapomnienie od przyszłości... ogólnie mam problem z tą ostatnią strofą. Myślę, że warto nad nią jeszcze popracować.
iwonaroma Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2019 Bardzo mi się podoba, plastyczny, wrażliwy przekaz. Choć uwagi o powtórkach są słuszne. Ja pozbylabym się (sic!) drugiego " się ", mogłoby by być bez, po prostu "odbijajacym od torów ". Z tym znika znika też by trzeba coś zrobić. Może chwila ginie? Choć nie wiem, czy to dobry pomysł. Ale wiersz fajny :) Zdrówka
Anastazja Sokołowska Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2019 (edytowane) Dziękuję @Luule @light @iwonaroma za wskazówki, spróbuję jeszcze pokombinować. Na pewno usunę powtórne "się" oraz "znika" - jak to się stało, że mi to umknęło? Jednak wciąż wolę pierwotną wersję całościowej pierwszej strofy, podane propozycje są ciekawe, ale jednak zbyt minimalistyczne, wybaczcie mi, lubię patos i takie zawijasy :) Pocałunek szronu, będącym pocałunkiem rosy, która w temperaturze minusowej może składać się również z kryształków lodu, gdzie szron to nic innego jak "osad atmosferyczny, tworzący drobne lodowe kryształki w postaci igieł, piórek na poziomych powierzchniach" (wikipedia) - stąd powiązanie. Zapomnienie od przeszłości w myśl bycia tu i teraz - be in the moment ;) PS utwór powstał w biegu, na ślepo idąc po chodniku, notowałam, póki słowa drgały przede mną na drodze, a ja chciałam je wszystkie złapać i dać im tą poetycką nieśmiertelność :D Pozdrawiam cieplutko! Edytowane 9 Grudnia 2019 przez Anastazja Sokołowska (wyświetl historię edycji)
Nata_Kruk Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Anastazjo, staraj się unikać określeń, jak w ukośnikach... to psuje odbiór.... można by, coś w ten deseń, w I-szej np. Dałaś długie złożone zdania w strofkach, ale nie brzmią one stylistycznie zbyt dobrze... Próbuj.. ;) Pozdrawiam. zaciągam się ulotność chwili znika na torach echo pobrzmiewa z żalem Edytowane 10 Grudnia 2019 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi