Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2019 W mieście Przasnysz jest ulica o perspektywie zwieńczonej ceglaną dzwonnicą gotyckiego kościoła, szczególnie po zmierzchu ciążącą pionowymi prześwitami okien, łukowato wytrzeszczonymi, przywodzącymi chmurne myśli o strachu z wielkimi oczami, drewnianym krzyżu, na którym cierpiący Chrystus opuszczał posępnie głowę, o rysach głęboko dłutowanych mrokiem, do umysłu dziecka sączących więcej lęku niż miłości, choć w dobrej wierze prowadziła mnie babcia Zofia Czaplicka w chłodem tchnące mury i posadzki wyślizgane podeszwami, jak stopy Chrystusa od pocałunków, do których wzrokiem sięgałem bez zadzierania głowy. I tu raz ostatni przyszedłem za babcią Zofią Czaplicką, i po raz ostatni za nią poszedłem, na dziewięcioletnich nogach, na czele pochodu, by pierwszy raz usłyszeć jak nieodwołalnie i głucho dudni łopata ziemi rzucona na deskę. 3
Paweł Artomiuk Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2019 Na początku przeszkadzało mi powtórzenie imienia i nazwiska babci (dalej zresztą kminię czy jest niezbędne) poza tym bdb. 1
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 26 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2019 Dzięki serdeczne.
Gość Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2019 @Krakelura mocno mnie wzruszyles, szczególnie teraz, gdy o nich wszystkich rozmyślam. Boże, te dziewięcioletnie nogi, po strunach wrażliwości mi zagrały marsz pożegnalny. Dziękuję za refleksję.
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 27 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2019 @Dag Dziękuję, miło mi, że poruszył jakąś strunę, znaczy, że choć osobisty, jest również uniwersalny.
Gość Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2019 @Krakelura wyslalam Twój wiersz siostrze, pierwszy z org, który przekazałam dalej....
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 27 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2019 @Dag BArdzo mi miło, dziękuję :)
Rekomendowane odpowiedzi