Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

są tacy którzy chwalą świat
ale i tacy którzy przeklinają
mówią to jedno zakłamanie
że nic że tęcze i kwiaty

one tylko prawdę zamazują
którą każdy inaczej widzi
zwłaszcza ci którzy na górze
którym zawsze jest dobrze

mówią Bóg świat stworzył
nie wolno nań się obrażać
tylko z nim się pogodzić
że tylko w tym jest sens

a gdzie leży czysta prawda
kto najwięcej o niej wie
musisz sam czytelniku dojść
tylko aby nie we śnie

Edytowane przez Waldemar_Talar_Talar (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Mi się kiedyś przyśnił Bóg

śmiał się i rzekł że

wszyscy ten świat przeklinają.

Ci  co nie, marnie grają!

Siwą, długą, brodę miał

chyba On? trudno rzec

może grał, może nie

totolotka liczby znał, dać się bał

Zgoda zgoda, Ataraksja!

sztuka trudna, sztuka spora

jak tu ruszyć tego stwora

jakim jest ta rzeczywistość chora?

Opublikowano (edytowane)

Prawda i tylko prawda.Wszystko to poparte życiowym doświadczeniem.Bez owijania w bawełnę - akurat w tym wypadku - subtelnie.Moje uwagi:

- 2 zwrotka, trzeci wers(powinno być chyba - na górze);

-infantylne zakończenie(2 ostatnie wersy kładą się cieniem na całość)stąd nie podpieram plusem;

Pozdrawiam.PS.Skoro i ja stoję w prawdzie muszę być prawdziwy w ocenach:)

Edytowane przez Ast Voldur (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Gieesz -  witam  -  dziękuje  za głosik kom.oraz wierszyk

miło że zajrzałeś.

@Ast Voldur  -  witam -  dziękuje za szczery komentarz.

Pozd.

@Saint Germaine -  serdeczne dzięki za wizytę -  jest miła.

Pozd.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Berenika97   pustka ma to do siebie, że jest najbardziej chłonnym materiałem świata!!!!!!   fascynuje mnie ta transakcja.   Berenika oddaje "wnętrze”, żeby śmietnik mógł je odzyskac i przestać być pustym przedmiotem.   to czysta ontologia braku - niby nic nie wychodzi, a jednak pokój wyścielony zgniecionymi słowami staje się bezpiecznym białym azylem .     piękna, surowa lekcja o tym, że te wszystkie odrzucone próby nie są odpadem, ale jedynym możliwym budulcem dla Twojego " bałwana myśli”.   paradoksalnie, im więcej kul mija kosz, tym cel jest bliżej.     bardzo bliskie mi to Twoje nocne "dzianie się” niczego.   dziękuję za ten chłód , który grzeje.   szczególnie mnie.   szczególnie teraz.  
    • @monon 1. Pomysł na wiersz - jest. Opowieść o miłości i śmierci w ujęciu mityczno-kulturowym. Jedno staje się tożsame z drugim, co symbolizuje uwodzicielska postać syreny. 2. Zaletą tekstu jest emocjonalność, nad którą podmiot zdaje się panować i sprawować kontrolę. 3. Utwór kończy się interesująco - bo śmierć nie jest w nim "końcem" umysłu, ale przejściem na wyższy poziom.   Co bym zmienił: 3. Pozbył się nadmiaru zaimków: mój, twój, itd., a zwłaszcza archaicznie i nienaturalnie brzmiących form skróconych ("twe", "swym"). 4. Przemyślałbym metaforę: "Twe oczy wyrysowały dziurę." - gdzie? Jaką? W czym? -> zalecane doprecyzowanie, domknięcie obrazu. 5.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

"Jak w potok? Jak z potokiem?" -> literówka, której poprawienie jest konieczne, aby fraza miała jakikolwiek sens.   AH
    • @Migrena nie zrozumiałeś mnie...piszę o kategoriach estetycznych
    • @Nata_Kruk   Bardzo dziękuję! Tak jakoś mi się zamarzyło! :))) Serdecznie pozdrawiam.  @Natuskaa   Bardzo dziękuję!  O tak, świat mogą odmienić. :)   Serdecznie pozdrawiam. 
    • @P.Mgieł To taki opis chwili, jakby niezmarnowany, bo opisany, nieprzegrany, jak ślad odciśnięty butem, a u Ciebie - piórem.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...