Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2019 Samson długie włosy miał a we włosach siłę lwa. Jahwe tak go umiłował, że go na lwim miodzie chował i mu miodną chciał dać ziemię aby zlewał ją nasieniem. Idź Samsonie, ujmij w dłonie gniewu miecz, idź przed siebie, rąb i siecz, wznieś do nieba swój lwi ryk: daję tobie tę blitzkrieg, świętą daję ci blitzkrieg. Miecz na klindze oko ma, ślepe ramię twe, lecz ja wszystko widzę i się brzydzę, bowiem miecza wzrok wnętrzności i ciemności ich smrodliwe zmierzył aż do szpiku kości. Idź Samsonie, ujmij w dłonie gniewu miecz, idź przed siebie, rąb i siecz, bo w tym mieczu jestem ja: daję tobie lebensraum, świętą daję lebensraum. Lśniącą grzywę czesał wiatr, Samson walczył z siłą lwa, nawet dzieciom łamał kości i wypruwał z brzucha flaki, Jahwe błogi z wysokości uśmiech zsyłał mu szczerbaty. 1
jan_komułzykant Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2019 fajne, miejscami wzdryga, ale to dobrze, znaczy działa. jednak jakiś niedosyt odczuwam w zakończeniu. Może dlatego że nagle grać przestało, a było tak rytmicznie. :)
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 30 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2019 @jan_komułzykant Dzięki, być może faktycznie brakuje jeszcze jednego "refrenu" na koniec.
jan_komułzykant Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2019 @Krakelura o tak - koniecznie refren musi być do tego szczerbatego (świetne!) uśmiechu i będzie dopieszczone.
Gość Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2019 @Krakelura Bog wielokrotnie w Starym Testamencie daje wyraz swej surowosci lub wrecz bezwzglednosci. Faktycznie potrzeba duzej wiary i znajomosci biblii, zeby nie wypaczyc sobie jego obrazu. 'Idź Samsonie, ujmij w dłonie gniewu miecz' zmusza do refleksji....intrygujacy wiersz. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 1 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2019 @Dag Dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi