Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Dla wyrównania temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Dla wyrównania temperatury ciała
zakładam dzisiaj czerń
by przypomnieć
moc zapomnianego księżyca.
Oswoić się ze strachem.

Żeby wyrzucić całą zawartość mojej głowy
musiałabym
rozkruszyć pamięć
o tym, co niezdarzone.

Żeby podejść do świecy.
Zapalić ją na znak
włączenia ciała do akcji.
Należałoby zacząć żyć
nie tylko dla siebie.

"o tym, co niezdarzone" - ?? nie bardzo łapię to 'niezdarzone' ... podoba mi się pointa. Jestem zwolennikiem braku dużych liter i kropek, więc bym skasował, ale to może taka moja mania :). Ogólnie to nieźle, ale bez rewelacji, wg mnie. Pozdrawiam

Nieśmiertelności życzy - Nieśmiertelny

Zacznę od tego, że nie umiem komentować czyjejkolwiek twórczości. Coś jest, coś powstało, miało jakiś cel, zamysł autora był jasny. Nie będę analizować tego wiersza słowo po słowie, nie będę się czepiać pojedynczych słowek, które mi 'nie pasują'. Napiszę tylko o swoich emocjach. A one były jak najbardziej pozytywne. Podoba mi się jak zaczęłaś, aż chciało mi się czytać dalej. Podmiot liryczny wydaje mi się bliski. Bo i ja założyłam dzisiaj czerń, bo i ja cały czas oswajam się ze strachem. Widzę tu odrobinę mądrości, zdystanowania do siebie i prostotę, która mnie urzekła. Jak dla mnie- oby tak dalej!

Powodzenia i dobranoc;)

ogień, czerń - ratunku! zalewaniśmy sa milionem wierszydeł wskazujących na to, że złota polska młodzież etapowo wchodzi w poezję: strach, męczennictwo, kontemplacja zblazowanych butelkowością standardów. pomocy - wołam! piszcie żesz o tym, co jest dobre lub lepsze! platońskie mimesis niech stoi nad Wami imperatywem kategorycznym!

niemniej pozdrawiam :)

czerń mi nie przeszkadza: podmiot liryczny nie rzuca się w otchłań czarnej rozpaczy, i nie ginie w płomieniach miłosci-a to są te "ulubione" poetyckie frazesy.. dla mnie utwór na +. nieprzegadany, z wartościowa pointa-choć przydałby mu się jakis ":pazur" coś co nadałoby mu wyjątkowosci, pozwoliłoby mu się wbic w moją pamieć na dłuższą chwile...

Pozdrawiam
Agata