Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Jacek_K Chyba mówimy o czymś zupełnie innym, bo ja ( i nie tylko ja) nadaję nowe znaczenie znanym wyrazom. Analityk, jak wyżej, romantyk (to Justyny) facet, który jest pełen ideałów i ma ostre romanse, a obietktywny - bo robi sobie selfie. Nikogo nie oceniam. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Nata_Kruk Hej, bardziej celowy zabieg. Chciałem odbiegać w ostatnich wersach dwóch pierwszych strof od poetyckiego wyrazu - żeby pokazać jak coś blokuje emocje. Cieszę się, że spodobała się ostatnia strofa :) @Annna2 @viola arvensis Bardzo dziękuję!
    • ten świat współczesny wciąż nas pogania lecz my nie dajmy mu się zwariować krótko przy uździe przytrzymaj drania pilnuj by tempie własnym pracować   jeśli fachowcem jesteś cenionym dobrą robotę dziś wszędzie znajdziesz nie pozwól nigdy by ktoś cię gonił uprzedzaj ruchy ty jesteś panem   pozdrawiam
    • @Naram-sin   możesz wyliczać każdą kroplę, analizować prądy i smak wody, a i tak pozostaniesz suchym obserwatorem, bo poezja nie daje „wiedzy o rzeczywistości”. Ona pokazuje zycie, którego twoje mikroskopowe metody nigdy nie dotkną.     Co byś zrobił z dziełami Homera, analfabety ? Albo Johny Miltona ? Christophera Smarta ?   Dałbyś im pałę. Bo słowa, slowa, słowa.   Rozmawiamy jakby płaszczyzny naszego rozumowania były w innych częściach wrzechświata.   A przecież jesteśmy tutaj. @Naram-sin Kiedyś czytałem chyba dwa Twoje wiersze. Wszystko w nich grało. Ale tam nie było poetyckiej mgły. Ducha co unisi poetę. Małego czy wielkiego. Ale poetę.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jest dokładnie odwrotnie. Unosząc się tym bardziej go nie poznasz. Smak również jest częścią całości. Ja dzięki poezji dowiaduję się czegoś więcej o rzeczywistości. Ty się niczego nie dowiesz, bo duch, o którym piszesz, to - trywialnie rzecz ujmując - nic więcej, niż Twój własny zachwyt.  
    • Każdy człowiek inną ma miarę i szczęście inne w chwili dostrzega. Dlatego śmiało: przez chmury i fale. Znajdź w końcu kogoś i na nim polegaj.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...