Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Sylwester_Lasota Opublikowano 7 Lipca 2019 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 (edytowane) Zainspirowany wierszem Marii_M https://poezja.org/utwor/170119-moja-samotność/?tab=comments#comment-2127223 Ty, która przychodzisz często nieproszona, i wchodzisz cichutko w proste życie moje, jak kochanka tulisz w przydługich ramionach, wolałbym, przysięgam, dzielić cię na dwoje. Z tobą można przespać najgorętsze noce, z tobą się zagubić można w miejskim tłumie, z tobą można, w lesie, iść na długi spacer lub w górach podziwiać księżycową łunę. Można z tobą pisać wiersze, farmazony, zwiedzać z tobą można muzea, galerie i przy tobie można bywać zachwyconym, można czasem dostrzec nawet nieco więcej. Można iść na koncert, można iść do kina, spędzać czas nad rzeką, lub w pięknym ogrodzie, można zjeść też obiad... każdy wręcz posiłek. Przyszły takie czasy! Jesteś przecież w modzie. Choć na dłuższą metę bywasz uprzykrzliwa, jednak wiem, że można w końcu cię oswoić. Chociaż z tobą mógłbym cały świat odkrywać, wolałbym, przysięgam, spędzić cię we dwoje. Edytowane 28 Maja 2020 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 14
Jacek_Suchowicz Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 czy samotność zaraz zabójcza być musi prowadzić do stanu głębokiej depresji powracać z natręctwem wywołać szum ucisk jak ciężkie ramiona jakiejś ciemnej bestii a przecież wystarczy opanować myśli w lejce wyposażyć swój koncept niesforny aby bukiet marzeń ot przypadkiem wyśnić i być względem innych czułym i pokornym pozdrawiam :)) 6
Sylwester_Lasota Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie musi Jacku. Ja lubię ludzi, ale samotność czasem też sobie bardzo cenię. Dziękuję za wierszowaną odpowiedź i serdecznie pozdrawiam :) P.S.: Miło Cię znów czytać :) Edytowane 7 Lipca 2019 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)
Maria_M Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 (edytowane) Niesamowite! Aż dwa wiersze powstały z mojej inspiracji. Twój i Jacka. Minie godzinowy limit i wstawiam kolejny:))) Edytowane 7 Lipca 2019 przez Maria_M (wyświetl historię edycji)
Maria_M Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Świata nie zmienisz, ni wokół ludzi, to z wiatrakami walka i z cieniem, w końcu się pozbądź fałszywych złudzeń, chcesz świat upiększać, zacznij od siebie.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ot właśnie zacząłem ujarzmiać swe mysli już nie uciekają na pola niczyje chociaż atakują różne coraz liczniej nad nimi panuję - lepiej mi się żyje :)) 4
Maria_M Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jacku, ten czterowers jest do każdego z nas. pozdrowionka:)
Marek.zak1 Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 Wiersz jest ładnie napisany, ale.. samotność nie ma nic wspólnego z pójściem samemu do kina, czy na koncert, bo samotność jest chorobą duszy, podobnie jak jej siostra - depresja. Czy o depresji też byś napisał coś podobnego??? . 3
Sylwester_Lasota Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Alu :). Pozdrawiam
Sylwester_Lasota Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jeśli uważasz, że samotność jest chorobą, to przeczytaj wiersz Marii_M. Nawet moim zdaniem, samotność jest nam czasami konieczna i może być lekarstwem. Tylko tyle, że jak każde lekarstwo, można ją przedawkować. Pozdrawiam :) P.S.: A samemu do kina można pójść. Zdarzyło mi się nawet samemu być na sali :D
Annie Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 Niezła ta samotność, bardzo inspirująca. Można by z nią konie kraść :) Ostatni wers trochę nie rozumiem Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ?
Marek.zak1 Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ------------------ Tak, samotność może być zabójcza, jak nosi tytuł Twojego wiersza. To, o czym piszesz jest bycie samemu, które jest każdemu potrzebne. W następstwie samotności, a samotność zdarza się także w rodzinie, czy małżeństwie, ludzie wpadają w alkoholizm, depresje i popełniają samobójstwa, których w polsce jest więcej, niż śmiertelnych wypadków drogowych.
Maria_M Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Alicjo, nasze klimaty:)) 2
Sylwester_Lasota Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bo ten wers nie jest do zrozumienia, jest do odczucia :) i myślę, że jest możliwe go zrozumieć przez czucie ;) Dziękuję za czytanie i pozdrawiam serdecznie :) Do poczytania :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak jestem tego świadomy, ale jestem też świadomy, że zawsze było i jest wielu samotników z wyboru. Dla tych ludzi samotność nie jest problem, a wręcz wybawieniem. Oglądałeś może film Wielka cisza?
Marek.zak1 Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. --------------------------- Czyli "samotność" rozumiemy inaczej. Samotność z wyboru jest moją decyzją, " samotność " dla mnie jest zielonym potworem, wyłażącym w nocy i niszczacym. Może brakuje słowa pozwalającym odróżnić, co jest co. Tytuł wiersza zrozumiałem, jako wskazującym na samotność, która zabija.
Maria_M Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Super, że zwróciłeś na to uwagę. Samotnym można się czuć nawet w tłumie.
Maria_M Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dla mnie samotność jest twórcza, piękna, wspaniała, relaksacyjna. Nigdy się z sobą nie nudzę i po tygodniu intensywnych kontaktów zawodowych, towarzyskich, ........ szukam chwil, by pobyć samej. 1
Magdalena Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2019 przepraszam ale zmieniłam sobie ostatni wers: "wolałbym, przysięgam, spędzić cię we dwoje." na wolałbym, przysięgam żeby nas było troje, pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi