Zgłoś
-
Ostatnio w Warsztacie
-
wiedźma 3 194
@Poet Ka Wróciłam jeszcze raz do Twojego wiersza, " pogryzł " mnie trochę :)
Wiersz jest wielowymiarowy. Tu " rozmowa kontrolowana" jest rozmową ludzi, którzy się nie kłócą. Odbieram to tak, że cała rozmowa jest pozorowana, ubrana w słowa bez treści, typu : wszystko jest Oki, kochanie "albo np. " Pięknie" bez rozwinięcia wlasnych odczuć , myśli np. tutaj na portalu ( tu - w szerszym znaczeniu nie tylko jako rozmowa ).
Druga Zwrotka w tym kontekście ma gorzki wydźwięk. Prawda jest niewidzialna, mimo prób demaskator " robi się przeźroczysty", czyli taki, którego nikt już nie słyszy. To taki moment relacji, związku czy ogólnie rozmowy o czymkolwiek kiedy on przestaje się być rozumiany. Można to odnieść szerzej, np. do sposobu przekazywania wiadomości w mediach, samego internetu itp.... po prostu w szerszym kontekście...
Ostatnia zwrotka o " pępku świata" jest tym, co było kiedyś. W odniesieniu do relacji- osoby były sobie najbliższe i najważniejsze dla siebie. A dziś to " zerwana taśma" . W szerszym rozumieniu, odbieram jako przewijanie treści, pośpiech ( to mnie " pogryzło " w odniesieniu do Portalu ).
Mam nadzieję, że nie czyta się tego jak masło maślane ;)
W innym odczytaniu to wiersz polityczny. Tu napisze tylko ogólnie, że w w całym wydźwięku jest dla mnie zmęczeniem demokracją.
Dałaś nam wiersz, który każdy może odczytać sobą według własnych myśli. Sam tytuł jest kluczem.
Dziękuję
Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
0
-
-
Najczęściej komentowane w ostatnich 7 dniach
-
- 49 odpowiedzi
- 1 059 wyświetleń
-
- 47 odpowiedzi
- 594 wyświetleń