Michał Ziemiak Opublikowano 20 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 kubki siedzą w biurach przed płachtami swych przeznaczeń Excel lub Word są chude i zgarbione słabe kable nerwów drukarki oczu ruch nadzorczych placów to dla nich zły sen niepewność wszak ciągają za zimne ucho piruety na krawędzi biurka – świata wystruganego w betonie świata mozołu gdy spadną – tylko czarna kawa krew rozpuszczalna – plama wspólnych wnętrz na dywanie zwanym za późno by i okruch ceramicznych trzewi kurz to że oduczyły się śmiechu i słońca kubki uświadamiają sobie dopiero w trumnie śmietnika
Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Na początku myślałem, że to o urzędnikach, a na końcu okazało się, że jednak nie. To dobrze - wieloznaczność. Tylko "śmiechu i słońca" trochę mi spłaszcza wymowę. Może nie pisać czego się oduczyły, albo wstawić coś mniej banalnego... Podoba mi się.
Kasia_Szymańska Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Cóż, dla mnie te kubki to niejaka metonimia "urzędników". Ostatni wers: ciekawe jest "oduczanie się słońca", bardziej banalne "oduczanie się śmiechu". Dlatego z tego drugiego bym zrezygnowała. Całkiem zmyślny wiersz.
Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 "słońca" jest też banalne i oczywiste. Można wysnuć hipotezę, że "oduczyć się słońca" jest nowatorskim połączeniem, ale dla mnie takim nie było. Słoneczko i uśmiech. Autor chyba chciał coś głębszego przekazać - może coś co w uproszczeniu ma taki sam sens. Ale nic to. "krew rozpuszczalna-plama wspólnych wnętrz" - to jest To! ciągają za zimne ucho, czy ciągną (dobry koncept) a czemu świat jest wystrugany? bo ołówek jest narzędziem biurowym, przypuszczam. beton trochę mnie drażni, ale do mozołu nawet i pasuje. Tylko łączy się z dawnymi technologiami. może zakończyć: kurz w trumnie śmietnika - czy coś koło tego :) A i jeszcze: " płachtami ...przeznaczeń" - nie wiem jak to rozumieć A wiersz bym przeniósł do Z. Może ktoś coś więcej napisałby.
Rekomendowane odpowiedzi