Koziorowska Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Sprawna pamięć pamiętam jak wczoraj a może dziesiątki lat temu pochylałeś się nade mną (lubiłam wysokich) spoglądałeś mówiłeś z litością i współczuciem byłam wobec ciebie odłamkiem wiatru westchnieniem łatwowierności nie wiem z zainteresowania czy dla świętego spokoju kazałeś zaczekać odliczałam sekundy modląc się by wieczność choć raz przyśpieszyła dzieliła nas przepastna ciężka noc w poduszkę wsiąkała łza czekałam bo obiecałeś niestety ostatniego dnia zstąpił Bóg chciałam się przekonać co jest faktem a co oszustwem co istnieje naprawdę a co wydaje życie na tej planecie stało się koszmarem piekłem do którego przed czasem zstąpiłam wszystko było inne stałam się więźniem własnej głowy utknęłam w klatce klucz miał Bóg co się stało z tobą? przepadłeś pośród wspomnień odebrał cię czas który jednak płynął co było ze mną? minął miliard sekund minął miliard łez pamięć została niezmiennie sprawna 2
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Witam - kolejny trudny wiersz - znaczy w moim mniemaniu bo może inni inaczej spojrzą już sam nie wiem. Wytłumacz mi co się kryje pod tym zstąpieniem Boga a potem nastąpił koszmar - w moim mniemaniu powinno to wyjść na lepsze - ale może ja nie daje rady... Pozdrawiam serdecznie.
duszka Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Dotarłaś do mnie tym wierszem, poczułam go i skłonił mnie do refleksji... Mam wrażenie, że nawet jeśli nie myślimy o przeżytym bólu, to zapisuje się on w naszej pamięci na zawsze. I możemy chyba tylko pracować nad tym zapisem, jego tonem i formą, możemy do niego też dopisywać nowe treści, po to, by nie zmuszał nas do ciągłego myślenia, nie więził nas w przeszłości. Być może wiara w Boga, odczuwanie Jego miłości nam w tym pomaga. Mnie pomaga :) Pozdrawiam serdecznie :)
Koziorowska Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2019 @duszka Cieszę się, że podoba Ci się mój tekst. Dziękuję za tak obszerną opinię. Pozdrawiam ciepło. :)
Gość Franek K Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2019 To jeden z Twoich najbardziej zrozumiałych dla mnie wierszy :) Nie wiem... może to bogactwo Twoich metafor i innych środków powoduje to, że się gubię w Twojej twórczości? Po prostu nie ogarniam :). A tu jest dla mnie przejrzyście i nie tak hermetycznie. Jedna drobna uwaga. Moim zdaniem powinno być "co się wydaje", bo samo "co wydaje" ma dla mnie jednak inne konotacje. Pozdrawiam. FK.
Koziorowska Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2019 @Franek K Cieszę się, że się podoba. :) Postanowiłam zmienić nieco styl pisania. Wielu ludzi zwracało mi uwagę, że moje wiersze są "przegadane". A skoro aż tylu to powtarzało, to musi być coś na rzeczy. :) Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi