Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Opis przyrody - postać embrionalna I

Rekomendowane odpowiedzi

W kolorowym, pięknie udekorowanym przedszkolu właśnie odbywały się zajęcia dydaktyczne. Przemiła pani przedszkolanka wprowadzała dzieci w świat przyrody.
- Drogie dzieci, co to jest opis przyrody? – zapytała, a w odpowiedzi ujrzała las rąk.
- Pse pani, ja! – krzyknęło jedno z dzieci, rudy Kacperek .
- A właśnie ze ja – wtrąciła się wszędobylska Amelka popychając przy tym małego Witka.
- Ja, ja, ja ! – rozległy się krzyki
- Dzieci proszę o ciszę. Dobrze, może niech zacznie Beatka. Powiedz nam Beatko, co to jest opis przyrody.
- To jest takie coś, jak się na psykład kce powiedzieć, jak wyglonda biedronka, no... ze ma kropki i jest cerwona, abo ze liść jest zielony, abo kolorowy – zamilkła na chwilę, szukając właściwego słowa – jak jest jesień na psykład! – wykrzyknęła uradowana.
Pani uśmiechnęła się promiennie – dziękuję ci Beatko, bardzo ładnie. A może Leszek nam powie swoimi słowami, co to jest opis przyrody?
- opis psyrody to jest wtedy, jak ktoś w zesycie napise albo na komputeze, ale nie wsyscy majom komputer. To wtedy jest opis. – oznajmił stanowczo Lesiu
- A moja mama mówi, ze będzie lało i jest opis psyrody! – wtrąciła się Amelka.
- Ha, ha ,ha!!! – rozległ się głośny śmiech
- Opis psyrody to jest jak ktoś opowiada o łonce, co się na niej krówki pasom
abo jak sumi trawa – wtrącił Bartek.
Pani kiwnęła głową na znak aprobaty i powiedziała;
- kochane dzieci, każde z was widzi przyrodę inaczej i tak ją opisujecie. Cieszę się, że usłyszałam tyle ciekawych odpowiedzi. Na następnej lekcji nauczycie się opisywać przyrodę z obrazków.
- Hura, hura! – wykrzykiwały radośnie dzieci.
- Do zobaczenia jutro i pamiętajcie: przyroda jest wokół nas, a więc obserwujcie ją uważnie.
- Do-wi-dze-nia – powiedziały przedszkolaki i pobiegły do szatni.
- Ach, te dzieciaki – szepnęła Przedszkolanka i wyszła z sali z poczuciem rzetelnie wykonanej pracy.

- Trzy... wracasz, dwa... w bezpiecznym dla siebie rytmie, jeden... otwierasz oczy, jesteś tu i teraz, bezpieczna i z tym wszystkim czego potrzebujesz, aby osiągnąć swój cel.
Przecieram zamglone oczy, rozglądam się, odzyskuję świadomość. Biorę głęboki oddech, wypuszczam powoli powietrze i wstaję. Sięgam po torebkę, wyjmuję portfel.
- pięćdziesiąt? – pytam wręczając banknot. Terapeuta uśmiecha się ciepło.
- Tak, nie przewiduję podwyżek w tym półroczu – uspokaja mnie.
Ubieram się, za oknem śnieg, wieje wiatr, jest mroźno. T. wstaje i odprowadza mnie do drzwi
- Z czym wychodzisz? – zadaje mi standardowe pytanie. Błyskawicznie odczytuje niewerbalne sygnały.
- Dzięki, do zobaczenia za tydzień. – rzucam na pożegnanie.
- Ok., do widzenia.
Wychodzę, gwałtowny podmuch wiatru zrywa mi z głowy czapkę. A co mi tam, uśmiecham się i biegnę w podskokach na przystanek.

Leszku narazie rozbieram na łopatki to obecne wcielenie, a potem podumam nad następnymi. Mam nadzieję, że mi wcieleń starczy ;) Pozdrawiam i dzięki za komentarz.

Asherku! Przede wszystkim moje gratulacje z okazji wydania książek, no i następnych sukcesów życzę.
Gmatwam, nie? He he he ;) Dzięki