Czarek Płatak Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 Jeden z nich Motto: My sobie zazdrościmy nawet wierszy słabych. W. Szymborska Każdy z nich niesie na dłoni księżyc jak słodką morelę, przestrzeń i sny, i popioły poupychane w kieszenie. Każdy w plecaku ma skrzydła co świecą miękko, niebiesko, czasem je sobie przypina, by wznieść się ponad codzienność. Każdy po trosze ze wzrokiem to w siebie, to w kres, to w bezkres, na swe spotkanie z Apollem na Liakourę wciąż pnie się. A kiedy jeden z nich w końcu już znajdzie się na Parnasie bywa, że reszta na zboczu nazwie go zwykłym pariasem. 5
Marlett Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 Czarku Ja Tobie wiersza nie zazdrszczę chociaż jest ładnie napisany:) Ty inaczej piszesz niż ja. Cieszmy się z różnorodności poezji :) PozdrawiaM. 1
jan_komułzykant Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bowiem bywa czasem że ów na zboczu człowiek i tak los znosi godnie choć zbeszta go przechodzień lub resztą inny nazwie a dlań tam na Parnasie pobyt to codzienność i przechadzką zda się gdzie po trzy razy biega po ziele i po śnieg ach a raz tylko w pepegach ;) PS wiersz fajny, ale Szymborskiej akurat nie zazdroszczę ;p 2
Tomasz_Biela Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 Za bardzo patetyczny I drętwy. Wydaje się przejrzysty dla mnie jednocześnie przezroczysty. Pozdrawiam t.
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 A ja Ci dzisiaj zazdroszczę, czasem komuś innemu i się przyznam, o! Nie każdy potrafi ze słów, jak z kwiatów ułożyć cudo :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 Witam - e tam mi też się podoba. Pozd.
Czarek Płatak Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki! Mi nie ma czego zazdraszczać :) Pewnie, że się cieszmy. Różnorodność jest spoko. Dlatego m. in. wyemigrowałem z kulturowo jednolitej Polski :) Udanego weekendu!
Czarek Płatak Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niech biega w pepegach ile chce, każdego przecież to łechce, gdy Złoty Bóg wraz z muzami, ambrozją gościa nakarmi. A Wisi ja też nie zazdroszczę. Podejrzewam, że jej z kolei mogła się ta zazdrości nawet do nieudanych wziąć stąd, że w sumie nie napisała tych wierszy tak wiele. Zdaje się, że opublikowała dokładnie 353 utwory. Co przecież jak na poetkę żyjąca prawie 9 dekad nie stanowi wiele. No, ale. Nie ilość, a jakość. Bądź pozdrowiony Janie :)
Czarek Płatak Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję, przyjąłem, odpozdrawiam.
Czarek Płatak Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Ala. Za dobre słowo i szczerość, bo chyba niewielu potrafi się spośród nas na nią zdobyć, a nie wierzę żeby igiełka zazdrości nigdy żadnego z nas nie ukuła podczas czytania jakiegoś szczególnie udanego utworu. Ściskam serdecznie :)
Czarek Płatak Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A to dziękuję. Pozdrawiam Waldku!
Czarek Płatak Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2019 @Jacek_Suchowicz Dziękuję i kłaniam się uprzejmie :)
duszka Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Twój wiersz skłonił mnie do zapytania siebie, dlaczego tak jest... I myślę, że (również każdy z nas) ma mniejszy lub większy problem z niejasnym poczuciem własnej wartości, przez co zdolności i wartości innego mogą być przez nas odbierane jak zagrożenie, postawienie pod znakiem zapytania... Ja oczywiście też nie jestem od tego wolna, ale czuję, że pomogłeś mi Twoim wierszem to trochę rozluźnić, chociaż (znowu!) napisałeś go tak zręcznie i lekko ;) :) Pozdrawiam.
Czarek Płatak Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zgadzam się z Twoimi przemyśleniami. Jesteśmy tylko ludźmi, a zazdrość to niestety bardzo ludzkie uczucie. Myślę też, że w kręgu szeroko pojmowanej sztuki o takie igiełki szczególnie łatwo. Ważne jednak, by płynęła z tego dodatkowa motywacja, nauka, a nie rzeka żółci ;)
Czarek Płatak Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Haha, świetny! Ile synkowi wiosen? Pozdrawiam was oboje serdecznie!!
Nata_Kruk Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2019 "Jeden z nich"... a może.. kiedyś... jeden z tych, których znasz.?..:) Bardzo przyjemna treść, w której odnajduję się, bez zbytecznego "szwendania się" po labiryntach i zachwaszczonych alejkach... ;) Krótko, ale muszę uciekać już. Pozdrawiam. 1
Czarek Płatak Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki. Jednego osobiście nie poznałem, kilku ich spotkałem natomiast. Oni zawsze są liczebniejsi. Pozdrawiam wzajemnie 1
Rekomendowane odpowiedzi