Jacek_P. Opublikowano 16 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 Pogodnie Kocham cię dziś pogodnie, łagodnie i perliście, jak wiosną, gdy na drzewa zielone sypią się liście. Jak w maju, kiedy kwiaty kolorów tęczę roztoczą, jak nocą, kiedy gwiazdy na niebie się rozmigoczą. Kocham cię dziś spokojnie, jak jezior tonie głębokie, jak księżyc, kiedy sennie srebrzystym mruga okiem. Kocham cię dziś radośnie, jak śpiew skowronka o świcie, jak letni wietrzyk, co igra w dojrzałym, złotym życie. Wszystko to czuję do ciebie radośnie i lirycznie... Więc teraz wiesz, moja miła: Po prostu – kocham cię ślicznie!Pochmurnie Kocham cię dziś pochmurnie, jak deszcz i gradobicie, powódź; jak w kominie wściekłego wichru wycie. Jak burza z piorunami, gdy w huku lęk wyzwala, potęgi pięknem mami, ognistym tchem powala. Kocham cię dziś ponuro, groźnie i niebezpiecznie, jak pająk, gdy ofiarę swą dręczy niedorzecznie. Kocham cię dziś piekielnie pośród płomiennych stanów, jak otchłań dymu i ognia w głębinach stu wulkanów. Nie wpływam dziś na ciebie łagodnie i kojąco, bo dziś, moja najmilsza, kocham cię przerażająco.To takie moje bardzo stare, z początków pisania.
Antoni Leszczyc Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 Troszkę pewnie i widać; ale nei ukrywajmy - wielu jest takich, którzy chcieliby mieć takie początki :) Ja ze swoej stron pamiętam, że zaczynałem jakąś białą szkaradą o aniołach, wirującym powietrzu i falujących włosach. Tak działa na dwunastolatka Stowarzyszenie Umarłych Poetów, nie próbujcie tego w domu. :) Najbardziej sugestywne odpowiedno: żyto i komin z pajączkiem. To "sypanie się liści" też takie jakieś kojące. Jednocześnie dużo banalików - ale to przecież tu nie o to chodzi, by je wyłapywać, ale by sobie powspominać pierwsze kroki. Bo przecież ponoć najtrudniejsze :) Pozdrawiam, Antek
Catalina Acosta Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Jak na początek - to całkiem nieźle. I pomysł ciekawy. Czyta się lekko i przyjemnie, ot i tyle. Pozdr. Cat
Jacek_P. Opublikowano 17 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Dzięki Wam Wszystkim za przychylność do moich początków. To było w listach dwóch kolejnych. Hej, łza się kręci! Mam sentyment do nich właśnie w takim zestawieniu. Pozdrawiam sredecznie! Ja.
Faramir Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Na początek to fajne, ale jak oceniać teraz to fajne jedynie przez pryzmat Autora i porównanie dawnej twórczości z tą świeższą. I jeśli tak miałbym oceniać, to mi się podoba. Kilka stwierdzieć miłych, ciepłych i jak gdyby "jackowych" ;). "Kocham się ślicznie" jest cudownie wręcz pogodne i miłe. Ogólnie pointy mi się podobają, bo idealnie się komponują z poprzedzającą treścią jak i z pańskim, wydaje mi się, stylem. Ogólnie to miło coś takiego poczytać. Pozdrawiam miło, Jędrzej.
Rekomendowane odpowiedzi