Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przez przypadek
zaprzyjaźnieni
rozmowy o genetyce
długie weekendy
by poniedziałki mierzyć
e-mailami

czyżby miłość?

lot do Paryża
z bijącym sercem
czekając
i nagle pomyłka
jego szczęście
jej strach
powrót życia

jedna krótka noc
u stóp wieży Eiffla
mąż w kraju nad projektami
zmęczona tygodniami
milczeniem każe oddychać..
odpowiedzialność
jego imieniem nazwała

Opublikowano

Rozmowa
przestaje wystarczać
staje się taka zaoczna....
Zniekształcona pośpiechem

Zaczynają wyłaniać się
ukryte znaczenia myśli
jeszcze odziane bezpiecznie

zamyślania zamieniają się
w żywe obrazy wizje
zdania mają podwójne dno

horyzont kurczy się nagle
maleje dystans
rodzi się pewność

Nieobecność
domaga się bliskości
pogłaskanej po głowie
dlatego tyle zdziwienia

nie wiemy jeszcze co będzie lepsze
co nie zostawi znaków
co uspokoić może co poruszyć
.....................................................

Jolu....deja vu....

lojalność to ważna sprawa..bardzo
ale czasem tak mocno boli
bardzo
wiem to...

to też moj wiersz....ten twój....
może nie było rozmów..o genetyce..tylko o żabach i krzyżach pokutnych...
i o jakieś 100 bliżej....
ale... huh.gif ..
piekny i bardzo bliski
pozdrawiam..
Mirka

Opublikowano
CYTAT (Agnieszka_Gruszko @ Aug 29 2003, 09:11 PM)
hmmm... "Pod slonce" J. Burnes'a?

polski autor
choć nie mieszka obecnie w Polsce
i chyba rzeczywiście nie bardzo znany
wydal tez jakis czas temu zbiór opowiadan
( poniekąd bardzo kobiecych wink.gif )

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @violetta   I znowu jest głośno o panu Grzegorzu Braunie, a tym razem jest on tak zwanym kłamcą oświęcimskim, oczywiście: przesadził ze stwierdzeniem o komorach gazowych, jednak: miał święte prawo to powiedzieć, bo: pani Barbara Nowacka niemieckich morderców nazwała polskimi nazistami i ona też jest tak zwanym kłamcą oświęcimskim, słowem: jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubie! Owszem, obserwowałem reakcję ze strony tak zwanej elity intelektualnej - wylano na niego kubeł pomyj i tylko pan prezydent elekt Karol Nawrocki zachował dystans - rozsądek, jasne: pan Robert Bąkiewicz i pan Grzegorz Braun otrzymają ułaskawienie już przez pana prezydenta Karola Nawrockiego, otóż to:     Na tym oryginalnym filmiku to Amerykanie znaleźli komory gazowe, tymczasem: kto wymyślił CYKLON B, kto? Będzie pani bardzo zaskoczona: niemiecki żyd, a co? Mówiłem już, iż jestem bardzo dobry w szermierce słownej?   A co dalej z panem prezydentem Andrzejem Dudą, który chce wieszać niektórych sędziów? Nie będzie go można osamotnionego zostawić na prezydenckiej emeryturze - tego za zabrania polska kultura...   Łukasz Jasiński 
    • I znów przyjdzie spełniona radością wiosna. Rozpuszczę włosy wyjęte z grubej czapki. Na działce zwanej wiarą gra tylko miłosna. W zwiewnej sukience będę jak miss z okładki. I dwadzieścia pięć talentów zakopanych ciał. "*Oddech sąsiada umrzyj umrzyj wreszcie. Eliaszu patrz ile otwartych bram." Oni imię mają, dopełnia się Ewangelii gram. Jutro będziemy widzieć wszystkie słońca. Całuję - patrz Mama wciąż radosna bez końca. Tato, nikogo nie ma tu w betonowym schronie. Haustu powietrzem znów toast mogę jeszcze, za życie, nasze zdrowie i wszystkie sprawy. Te do przeróbki i też te do naprawy.  
    • @ireneo a po co się pan tym kłopocze i ludzi zaczepia- Dla pana Boga nie ma- dla mnie jest i niech tak zostanie. Ale jak na kogoś dla kogo Boga nie ma- to coś pan za często nim się zajmuje.    
    • Pustka to pojęcie znane w psychologii, stąd być w pustce to przeżywać taki stan, zwykle dający się jednak przynajmniej częściowo uleczyć.  Tak rozumiem Twoje rozróżnienie. Ale to trochę taka słowna pułapka, gdyby ktoś tej pustki chciał szukać, o czym ładnie napisał Jacek  Pzdr    Nic to nic. Coś, do czego często dążą osoby w pustce.
    • @Annna2 Jak nie chce jak chce. Po to do metryki dopisał śmierć. I nie dziwię się mu. Gdyby wszyscy byli jak on nieśmiertelni to jaki bylby z niego bóg.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...