Polman Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2019 (edytowane) Zdumiewa fakt powszechnego występowania w licznych postaciach ludzkiej życzliwości. Kilka drobnych słów, niewymuszona grzeczność, uśmiech, ciepłe spojrzenie rodzą życzliwość. Jest ona tym wezwaniem, które każe traktować innych w sposób, w jaki chcemy, by nas traktowano. Jest także filtrem chroniącym od smogu płonącej nienawiści, zazdrości, egoizmu. Życzliwość to doskonałe podłoże do budowy dróg dla ciężkiego transportu. Drogami takimi mogą od nas oddalać się ciężkie karawany naszych nieszczęść. To pług życzliwości odwraca skibę ścierniska, tak by siewcy mogli tu wysiać miłość, zgodę, szacunek. To wzrost skali produkcji życzliwości tworzy nowe miejsca pracy dla zwolnionych z trzecich zmian fabryk karabinów, czołgów, dynamitu. Życzliwość podlega jednak szczególnym regułom ustalającym zasady jej obrotu. Nie można jej kupić, jest wyjątkowa, można ją wytworzyć jedynie we własnej wytwórni. Musimy zatem sami chcieć ją tworzyć, zapewnić środki do jej produkcji, kontrolować jakość produktu. Tworzący życzliwość na duszach swoich noszą stemple znaku najwyższej jakości "jestem człowiekiem". Edytowane 23 Lutego 2019 przez Polman (wyświetl historię edycji) 6
Justyna Adamczewska Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Polmanie dla mnie jedno przesłanie w wierszu - najważniejsze: Traktuj innych tak, jakbyś sam chciał być traktowany. Popieram tez wypowiedź Jacka - synonimy do słowa "życzliwość" by się przydały w powyzszym Twoim wierszu. Pozdrawiam J.
Polman Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2019 (edytowane) @Jacek_K dziękuje za jak zawsze celne i cenne uwagi. @Justyna Adamczewska dziękuje za uwagi i Twój miły komentarz. @Pi_ dziękuję za serducho i komentarz. Przyznam, że parodiowanie nie było moją intencją. Ale odbiór jest indywidualną sprawą każdego człowieka. Do tekstu wprowadziłem sugerowane przez Was zmiany. Serdecznie Was pozdrawiam :-) Edytowane 21 Lutego 2019 przez Polman (wyświetl historię edycji)
Justyna Adamczewska Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2019 No teraz Polmanie - zupełnie inaczej, wiersz nabrał kolorów i uśmiecha się. J. Ostatnią zwrotkę znam już na pamięć ")) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zawsze Ci życzliwa J.
Polman Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z pełnią życzliwości dla Ciebie i wszystkich czytelników tego wiersza o poranku i przez dzień cały - Polman. :-) Bardzo Ci dziękuję. To było bardzo miłe.
Polman Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2019 @iwonaroma pięknie dziękuję. Pozdrawiam :-)
Polman Opublikowano 8 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2019 Wszystkim Autorkom w Dniu Kobiet wiele tego o czym w tytule i weny twórczej życzy Polman 1
Bogdan Brzozka Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2019 Moje motto życiowe- ,,Traktuj innych tak, jak sam chciałbyś być traktowany." :) A wiersz z przekazem- pozdrawiam serdecznie.
Polman Opublikowano 2 Maja 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A takie to proste - prawda? A jednocześnie jakie trudne. Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 2 Maja 2019 przez Polman (wyświetl historię edycji)
Polman Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2019 @ta Łucja, @Jedyna taka bardzo dziękuje i pozdrawiam :-)
Magdalena Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2019 Ostatnie dwa wersy są godne zazdrości piszę to z czystej dla nich życzliwości
Polman Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Magdalena a ja Tobie przesyłam uśmiech i ciepłe spojrzenie z drugiej zwrotki. Pozdrawiam i dziękuję :-) Edytowane 12 Maja 2019 przez Polman (wyświetl historię edycji)
Polman Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2019 @Ajek wielkie dzięki i za Tuwima też :-) Pozdrawiam. 1
Ajek Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) To ja dziękuję za to Tuwimowe muzyczne kompendium :) Edytowane 12 Maja 2019 przez Ajek (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi