Ten utwór został doceniony przez użytkowników. evicca Opublikowano 11 Stycznia 2019 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) Opowieść straszną dla Was mam o statku złym i pełnym krwi. Holendrem Latającym zwan, na którym podły rządził typ. Załogę on piekielną miał, co siała zamęt, gwałt i zło, sam diabeł w jego żagle dął, za rufą ciągnął ofiar stos. Kapitan nikczemnikiem był, przelewał wciąż niewinną krew, na bakier z prawem w życiu szedł, kajutę brudną miał jak chlew. Beczkami chlał codziennie rum, załogę ćwiczył niczym psy, bosman się go jak ognia bał, choć sam był aż do szpiku zły Aż przyszedł w końcu sądu czas, gdy statkiem miotał sztorm i szkwał Kostucha cięła majtków w pień, Kapitan też się śmierci bał. Nazajutrz, gdy wstał nowy świt i słońcem zalał cichość wód, jak kamień statek na dno szedł, z załogi każdy zimny trup. Podobno czasem zjawia się na morzu statku tego duch, załogą na nim zmarłych tłum, kapitan dla nich martwy druh. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez evicca (wyświetl historię edycji) 9
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 Troche nierówno szarpie wiersz Lecz to nie ważne bo rum w nim jest I zlosc i szloch i marny los O latajacym Holendrze 2
evicca Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na szybko wiersz pisany był I stąd nierówny jego rytm Lecz pewnie Pani @Maria_M Da rady, co mam zrobić z tym. 1
Maria_M Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) Dużo się dzieje, jest akcja, przygoda. Ciekawy temat. Odnoście formy zapisu: w każdym wersie masz po 8 sylab ?, a Marcin twierdzi ze się rwie i ma rację. Średniówka skacze!! Żeby ją wyrównać, trzeba włożyć dużo pracy, bo jak w jednej zwrotce robię 5/3, to już w drugiej tak się nie da. I wychodzi 3/5. czasem się / ponoć pojawia 3/5 na morzu / Holendra miraż 3/5 załoga / to trupów zjawa 3/5 ich wodzem / mroczny admirał 3/5 Edytowane 11 Stycznia 2019 przez Maria_M (wyświetl historię edycji) 1
evicca Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, sama widziałam już przed opublikowaniem, że nie jest tak równo, jak powinno być, ale chciałam przed wyjściem z pracy to wrzucić, a wiedziałam, że coś doradzicie. I dziękuję!
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 Ta wersja tez mi się podoba. Wiersz nie szarpie - tylko wiatr. Pozdrawiam 1
wjola Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oj tylko pozazdrościć pracy ;) jak troszkę wyrównanasz będzie super szanta :) 1
evicca Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pracuję nad tym. Akurat dziś miałam w pracy trochę luźniej, więc tak na szybko ten wiersz napisałam, a teraz pracuję nad wyrównaniem. Dziękuję Ci i pozdrawiam. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
WarszawiAnka Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rum wyrównuje? :))) 1
Maria_M Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O, widzisz!! To przez rum szarpie hahaha:)) Skoro przez rum, to niech szarpie. A co tam. 1
WarszawiAnka Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 Co za upiorna historia! Istny horror. :) Ciekawe, skąd zaczerpnęłaś natchnienie...? Ogólnie wiersz robi duże wrażenie, ale zgodzę się z @Marcin Krzysica , że rytm jest nierówny, szarpany. Pomysł bardzo dobry, choć mroczny, więc warto by było dopracować rytm, naprawdę. Cały utwór ma dla mnie charakter szantowy, aż chce się go zaśpiewać. Osobiście bardzo lubię szanty. Do morza również mam słabość - Ty chyba też? :) Pozdrawiam 1
WarszawiAnka Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rum raczej kołysze... :) 1
evicca Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Właśnie intensywnie nad tym pracuję i zaraz zaprezentuję poprawioną wersję. Owszem, lubię szanty. Znam nawet jeden folkowo-szantowy skład osobiście i bardzo mi się podoba ich twórczość. 1
8fun Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czy statek piracki? Z wiersza wynika, że to statek :) Edytowane 11 Stycznia 2019 przez 8fun (wyświetl historię edycji) 1
evicca Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) @Maria_MWrzucam na górę wersję po poprawkach, a tutaj wersję pierwotną, jakby ktoś chciał wiedzieć, co i jak poprawiłam. Szanowne Koleżanki i Koledzy z forum proszę o ewentualne uwagi odnośnie nowej wersji. Dziękuję i pozdrawiam :) Opowiem Wam o okręcie, z hańbiącej famy dziś sławnym. To Latający Holender, przez sztorm zatopiony dawniej. Załogę piekielną on miał, siejącą zamęt, śmierć i zło, a w żagle mu sam diabeł wiał, za rufą ciągnął ofiar stos. Kapitan wrednym typem był, przelewał wciąż niewinną krew, na bakier z prawem zawsze żył, kajutę brudną miał jak chlew. Rum co dnia bez umiaru chlał, załogę ćwiczył niczym psy, bosman się go jak ognia bał, choć sam był aż do szpiku zły. Aż przyszedł w końcu sądny dzień, dosięgła ich sprawiedliwość. Kostucha majtków cięła w pień, okrętem sztorm szarpał żywo. Do rana, gdy noc przegnał świt uspokoiły się fale, lecz żywy nie ostał się nikt, okrętu nie widać wcale. Ponoć się czasem pojawia Holendra na morzu miraż, załoga to trupów zjawa, ich wodzem jest Mroczny Admirał. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez evicca (wyświetl historię edycji) 2
8fun Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ewciu, o latającym holendrze są dwie legendy, w jednej jest to okręt, w drugiej statek, z Twojego tekstu wynika ze ten Twój to statek, nie okręt. Pozdrawiam 1
evicca Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W poprawionej wersji jest już statek. Wiem, że okręt dotyczy bardziej sił zbrojnych, ale jest też często używany jako synonim, np. Statek piracki- okręt piracki. Dziękuję za uwagi. Czy Twoim zdaniem nowa wersja lepiej trzyma rytm? Bo tyle czasu nad nią dziś siedzę, że już mi się miesza. Pozdrawiam
8fun Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ta zwrotka dobra, pozostałe też tak powinny wygląda. Odpuść sobie do jutra, jutro być może będziesz inaczej to widziała. Czytam Twoje wiersze i wiem, że Cię stać na lepszy tekst (bardziej płynny). :)
evicca Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może i racja. Niech mi się przez noc w głowie poukłada. :) Tylko w nowej wersji (początek strony) ta zwrotka i cały wiersz inaczej trochę brzmi Edytowane 11 Stycznia 2019 przez evicca (wyświetl historię edycji) 1
wjola Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2019 och nową wersję śpiewa się że hej! moim zdaniem świetnie sobie poradziłaś :) 1
Rekomendowane odpowiedzi