Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Maria_M Opublikowano 2 Stycznia 2019 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Tu na ławeczce pod krzakiem bukszpanu, który już przekwitł po upalnym lecie, dzisiaj czekałam od samego rana, myślałam, przyjdziesz, a ja niewyspana na starej ławce, jak głupia ta! Wiecie. Widziałam, w parku szło dwóch jakichś panów, jeden w koszuli w kratkę flanelowej, drugi wysoki, miał beret na głowie, ty nie przyszedłeś, już bije dwunasta. Wstałam z ławeczki i idę do miasta. Wczoraj mówiłeś to słowo po słowie, dobrze pamiętam: „Czekaj przy Lipowej Mój ty aniele”- nazwałeś mnie czule, słodkim spojrzeniem zaglądając w oczy, „czekaj tam na mnie w parku przy bukszpanie, na pewno przyjdę”, a widzę dwie panie, obok dżentelmen, zerkam w ciekawości, wysoki brunet, nawet w garniturze, podszedł, zaprosił i przyniósł trzy róże. Ty nie przyszedłeś, miej się na baczności. 02.01.2019r. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Maria_M (wyświetl historię edycji) 8
evicca Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ja widzę? trzy róże? Wiersz super, przypomina mi trochę moją "Ławeczkę".
Maria_M Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję. już poprawiłam:) Pozdrawiam. 1
Maria_M Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2019 @evicca bardzo dziękuję, widzę że mamy podobne gusta :)) 1
Maria_M Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 @Gaźnik bardzo dziękuję, pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Maria_M Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 @KlaudiaG97 dziękuję Klaudia :))
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Witaj Mario - fajnie dziś u ciebie - a zakończenie na serduszko. Niech się boi... Jasnego dnia życzę.
Maria_M Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo dziękuję:) No, niech się boi hahaha;) Pozdrawiam
Maria_M Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 @WarszawiAnka Dziękuję Aniu ;))
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Nie mam co tu komentować. Real. Pozdrawiam
Maria_M Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hahaha :) Dziękuję Andrzeju. Jak myślisz, oberwie mu się ?
Justyna Adamczewska Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O! I tak trzeba. Twój wiersz nasuwa mi na myśl utwór Laura i Filon , Choć ów tak z epoki romantyzmu i nieco oświecenia . Franciszek Karpiński i jego utwór: Tam zamiast bokszpanu jest jawor. Tłukę o drzewo mój koszyk miły,Rwę wieniec, którym splatała:Te z nich kawałki będą świadczyły,Żem z nim na wieki zerwała... A u Ciebie jest: Ładny, sielskość miesza się w nim z "tałatajstwem". Fajny rytm. Pozdrawiam J.
Maria_M Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To kolejna próba villanelli. Bardzo Ci Justyś dziękuję:)
Maria_M Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie Iwo, to tylko moja fantazja, czyli zmyślenie. Pozdrawiam:))
Justyna Adamczewska Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Barańczak pisał villanelle, przekładał z j. ang. Sztuka tracenia W sztuce tracenia nie jest trudno dojść do wprawy; tak wiele rzeczy budzi w nas zaraz przeczucie straty, że kiedy się je traci – nie ma sprawy. Trać co dzień coś nowego. Przyjmuj bez obawy straconą szansę, upływ chwil, zgubione klucze. W sztuce tracenia nie jest trudno dojść do wprawy. Trać rozleglej, trać szybciej, ćwicz – wejdzie ci w nawyk utrata miejsc, nazw, schronień, dokąd chciałeś uciec lub chociażby się wybrać. Praktykuj te sprawy. Przepadł mi gdzieś zegarek po matce. Jaskrawy blask dawnych domów? Dzisiaj – blady cień, ukłucie w sercu. W sztuce tracenia łatwo dojść do wprawy. Straciłam dwa najdroższe miasta – ba, dzierżawy ogromniejsze: dwie rzeki, kontynent. Nie wrócę do nich już nigdy, ale trudno. Nie ma sprawy. Nawet gdy stracę ciebie (ten gest, śmiech chropawy, który kocham), nie będzie w tym kłamstwa. Tak, w sztuce tracenia nie jest wcale trudno dojść do wprawy; tak, straty to nie takie znów (Pisz!) straszne sprawy. One sie tak wiją. Powyższy wiersz jest tłumaczeniem utworu - Elizabeth Bishop. 1
Maria_M Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze to określiłaś, wiją się, przeplatają, wersy i słowa powtarzają.
Justyna Adamczewska Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To sam majstersztyki, Marysiu. Trzeba dużo pracować, aby dobra vilalellę napisać. Lata pracy. Ciężkiekj, żmudnej pracy, prób i błędów. Justyna. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Justyna Adamczewska (wyświetl historię edycji)
Maria_M Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie Justyś, niekoniecznie. Moja villanella ***(gdybyś nagle zapragnął) została oceniona przez znawcę. Jest dobrze:)) I to wyszło mi trzynastką. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Maria_M (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi