Maria_M Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Masz dobrego nosa:) Wiesz co, po przeczytaniu na temat zestrojów akcentowych i wierszy tonicznych trochę mi się rozświetlilo, i teraz już wiem, dlaczego w wierszu stroficznym, wersy nie muszą być jednakowe, a rytm jest. Bo chodzi o te właśnie zestroje akcentowe,. Ale jazda! daje mi to dużo do myślenia i do ćwiczeń. Czasami napiszę taki wiersz, czuję/ słyszę w nim rytm, ale na siłę wyrównuję liczbę sylab w wersach, niepotrzebnie. To właśnie jest wiersz sylabotoniczny. Edytowane 21 Listopada 2018 przez Maria_M (wyświetl historię edycji)
Patryk Robacha Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tu nie chodzi o czucie rytmu, o to co Ci się wydaje, Marysiu. Tu chodzi o to, żeby wiersz miał obiektywną rytmikę :-) Te narzędzia na pewno Ci pomogą.
Patryk Robacha Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Trzeba do przodu z weną iść, - (4 zestroje akcentowe) po rymy sięgać nowe, (3 zestroje akcentowe) wiersze foniczne rytmem wieść (4 zestroje akcentowe) w zestroje akcentowe. (2 zestroje akcentowe) nierówno :)
Maria_M Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A teraz? Edytowane 21 Listopada 2018 przez Maria_M (wyświetl historię edycji)
Patryk Robacha Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, lepiej, ale czemu 4 x 2 x 4 x 2?
Maria_M Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak wyszło.
Jemall Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 A tak na przekór: im więcej rytmu, tym mniej przekazu emocjonalnego. Jak w wojsku. Czy więc warto na tym się skupiać?
Patryk Robacha Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Biały wiersz z przekazem? Uwielbiam. Taki Swietlicki.
Maria_M Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Co Ty Jemall piszesz? A Pan Tadeusz?, a Który skrzywdziłeś? Można tu wymieniać tysiące rymowanych z wysokim przekazem emocjonalnym.
Maria_M Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Białe też lubię i czasami coś tam sklecę. Edytowane 21 Listopada 2018 przez Maria_M (wyświetl historię edycji)
Jemall Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Taaaa Panna Zosieńka i emocje, dobre sobie :-P
Patryk Robacha Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Maria_M Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przecież to klasyka. Nie wojsko.
Patryk Robacha Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Klasyka się przejadła. Sztuka to łamanie barier. Artysta mowi „stop ideozie”.
Jemall Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Jakby co, ja też uważam, że klasyka Ale emocję widzę gdzie indziej
Jemall Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Klasykę doceniam Czytałem i myślę, że dzięki niej jestem, jaki jestem Czytam co innego dziś, bo szukam głębiej I każdemu polecam taką ścieżkę
Maria_M Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ok. Każdy ma swoją wizję :) Nie da się ukryć emocji, gdy są. Niech żyją!
Jemall Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Można. Ale jeszcze da się przekabacić na poezję.
Maria_M Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zgadzam się z tym stwierdzeniem. Jednak klasykę zawszę będę cenić. Nie przejadła mi się. Natomiast dobre nowości, nie są złe.
Jemall Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 No dobra, ja czytam napadowo, jak się awaria jakaś zdarzy, np. brak pogody na urlopie. To wyszło szydło, jestem skończony, kasuję konto (na .orgu)
Rekomendowane odpowiedzi