beta_b Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) patrz przed siebie moja mała bo potrafisz już pod nogi modne hasło tu i teraz to początek dłuższej drogi patrz przed siebie miła moja bo masz w głowie już porządek gdy pojawi się wątpliwość są zasoby znajdziesz wątek nie bój się już mała moja bo stoczyłaś wielkie boje podnieś głowę zwyciężyłaś dumna z tobą razem stoję moja mała jesteś wielka tak o sobie myślę teraz dziecko w sercu na mnie zerka zespolone w jeden obraz chcesz coś dodać? mów ja piszę dobrze że tu jesteś z wierszem zanurzona w wspólnym świecie myśl prostujesz i mniej cierpię metafora nie epicka rymy słabe prosty wątek narodziłam się na nowo większy w głowie mam porządek może po to mi poezja przez te lata głowę suszy żeby wiedzieć co się dzieje w zakamarkach mrocznej duszy Edytowane 27 Października 2018 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 4
Sylwester_Lasota Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2018 Zbędna samokrytyka na końcu :). Wiersz bardzo dobry moim zdaniem. Są tacy, którzy starają się zabić w sobie dziecko, są tacy, którzy zanadto je pielęgnują. Moim zdaniem, tak jak w wielu innych przypadkach, potrzebne jest wyważenie. :) Pozdrawiam serdecznie 1
jan_komułzykant Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2018 mobilizacja, samokontrola, aż po nobilitację, a przy tym pełna świadomość tego, co się robi. Ale przede wszystkim praca, praca, praca - nad samym sobą. Tak sobie myślałem i... okazuje się, że ten amerykański sposób nie zawsze musi się sprawdzać. A może zbytnia samokrytyka popsuła to, co już było na wyciągnięcie ręki? Mam wrażenie, że Peelce przydałby się jakiś ciekawy i zwariowany urlop, albo przynajmniej "szalony" weekend. Telefon i laptop oczywiście zostaje w domu. ;))) Pozdrawiam. PS jakoś nie wierzę w tę "mroczną duszę" :) Pozdrawiam.
beta_b Opublikowano 27 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dokładnie tak myślę, dziękuję za lekturę i dobre słowo. bb Janku, mój druhu, znaleźć właściwy środek ciężkości nie jest łatwo; niektórym prościej przekroczyć Rubikon i zginąć w walce niż zatrzymać się w pół kroku. Ściskam ciepło, bb
Czarek Płatak Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2018 Podoba mi się ta rozmowa z samym sobą. Co rzuca się od razu to brak w przeciwieństwie do pozostałych strofek rymu w czwartej - teraz - obraz, a szkoda, bo trochę wybija z rytmu. Ukłony :))
beta_b Opublikowano 28 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. moja mała jesteś wielka tak o sobie myślę teraz dziecko w sercu na mnie zerka zespolone w jeden obraz Czarku, masz rację częściowo - to jedyna zwrotka, gdzie rym jest w innych wersach. Przy lekturze nie widziałam w tym problemu, ale pewnie dlatego, że czytałam kilka razy i się przyzwyczaiłam. Będę przerabiać tekst, bo powtórki z pierwszych wersów z wariacją "moja mała" nieco zapychają tekst. Wolałabym więcej konkretów ;D Ważne, że czytelny przekaz - że chodzi o rozmowę z sobą. Pozdrawiam ciepło, bb
Maria_M Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2018 Spójrz w głąb siebie moja mała, w zakamarki własnej duszy znajdź ukrytą praprzyczynę, która źycie niszczy, kruszy. Odbieram ten wiersz jako samoanalizę, próbę zrozumienia mechanizmów własnego wnętrza: myśli, serca, potrzeb, oczekiwań, blokad. Hej!
beta_b Opublikowano 28 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Popuszczam demony stopniowo, jak bąki po fasolówce. One pod skórą się stroją, stawiam im światła na występ. Bo nawet jak to demony - rządzą wyborem i życiem, zawiodły mnie w stronę orga i za to im wdzięczność wiszę. by żyć nudno i spokojnie bez wyskoków i swobodnie marzę sobie. inni marzą o bąbelkach na mnie las z uśmiechem zerka odzwajemniam. Maryś, "moja mała" - to właśnie wejrzenie w siebie. Reszta wszystko się zgadza. :D Ściskam Królowo, bb Edytowane 28 Października 2018 przez beta_b (wyświetl historię edycji)
Czarek Płatak Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przekaz jak najczytelniejszy :) Co do konkretów to mi tylko ten brak rymu zgrzytał, a proponowana zwrotka rozprawia się z 'problemem' wyśmienicie ;)
jan_komułzykant Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jak już o tych demonach mowa ;)) 28 września był Międzynarodowy Dzień Tajniaka, który niestety, całkiem nieświadomie obchodziłem ze znajomymi, z talerzem wojskowej grochówy i pajdą świeżego prawdziwego chleba - na zakwasie. Oczywiście - z najprawdziwszej kuchni polowej, przy drodze na Łoś. Przypadek? Nieee, specjalnie tam pojechaliśmy. Polecam - pycha. O późniejszej celebracji nic mi jednak nie wiadomo, bo i nie ma się co dziwić, w końcu międzynarodowa nazwa zobowiązuje. PS z tego wiszenia, jak widzę, powstał dosyć wdzięcznie "brzmiący" czterowers, więc spokojne możesz chyba już się w tym lesie, jeśli tylko chcesz, zaszyć - czego szczerze Ci zazdrościł będę :) Pozdrawiam.
Alicja_Wysocka Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2018 Prawie bym przegapiła. a szkoda by było Ściskam :)
Rekomendowane odpowiedzi